7 села в Родопите отказват да гласуват заради започнат и спрян път

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12604952 www.24chasa.bg
Пътят Загражден- Белица бе започнат и спрян заради изразходване на средствата. Ново обществена поръчка не е пусната. СНИМКА: Валентин Хаджиев

7 села от родопската община Баните отказват да гласуват на изборите заради спряната работа по пътя Загражден- Белица. "Хората решиха да не участват във вота. Законът ще бъде спазен. Ще има всичко необходимо за провеждане на нормални избори, но урните ще се вероятно празни", каза Венета Хитова, кмет на село Загражден.

Бойкотът е организиран от сдружение „Горди загражденци“ и инициативен комитет. „Ние, населението на Загражден и района, община Баните, обл. Смолян сме дълбоко разочаровани от всички дейности на политиците и въобще от политиката в България. Отношението, особено към нас, е унизително. В продължение на години настоявахме и се борихме за прословутия път Загражден – Белица. Останаха 7 км и 400 м само да се положи асфалт, но с тези промени в правителствата всичко опустя“, се казва в декларация на двете организации. Отсечката скъсява с 30 км. пътят от 7-те села до Пловдив. "През зимата се заобикаля през Рожен и пътят е цели 5 часа", твърдят местните.

Казват, че последното решение на регионалния министър Гроздан Караджов е лентата на завършения път да се пререже на 22 септември тази година. Нищо обаче не е правено там. Местните предупреждават, че ако пътя не бъде завършен милиони инвестирани левове ще бъдат похабени, тъй като построеното ще бъде отнесено от дъждовете и снеговете.

Третокласното държавно трасе осигурява пряка връзка на община Баните с област Пловдив и е алтернатива на основния път Пловдив – Асеновград – Смолян. По отсечката трябва да се изгради изцяло нов път с дължина около 8 км.

През ноември 2017 г. от АПИ обявиха, че стартира обществената поръчка за изпълнител на строителството.

„Проектът е на стойност 4 124 136 лв. и е включен в годишната програма на АПИ за 2019 г., като се предвижда цялостната реализация да приключи през 2020 г. Трасето преминава през тежък планински терен.

Средствата обаче са похарчени и не достигат трябва да се обяви нова обществена поръчка, която не е обявена.

„Почти от една година очаквам да се обяви обществена поръчка за довършване на пътя. Държавата ще загуби много средства от забавянето му, тъй като е наполовина направен и колкото повече се бави довършването му, толкова по–скъп ще излезе накрая ремонта. Ако спешно не се довърши след една две зими ще трябва да се прави наново Подготвям среща със служебния министър на МРРБ Иван Шишков по казуса“, коментира кметът на община Баните Павлин Белчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На сладкарница заведе сина си Боряна Шехтова, видяха лакомите папраци на "България Днес". Манекенката, която от говини живее в Дубай не може да се нарадва на насленика си и го глези с всякакви лакомства. Снимки: България

По светлосиньо секси боди обикаля Паулина, видаха зашеметените папараци на "България Днес". Мацето се прочу миналата година, когато стана първата жена стигнала до финала на "Игри на волята". В крайна сметка остана трета. Паулина и днес изглежда в суперформа, която поддържа с фрешове. Снимки: България

Както би казал Марк Твен, слуховете за смъртта на Емил Бонев са силно преувеличени. Самият сценарист показа скандален документ, в който филмовият център отказва да даде пари за филма му за Гунди, защото Бонев бил починал. Папараците на "България Днес" също документираха факта, че сценаристът си е жив и здрав