Над десет процента от общото вино, произведено в страната, отива за износ
За една година Албания консумира приблизително шест милиона литра вино, твърди БТА като се позовава на интервю на албанския зам.-министър на земеделието и развитието на селските райони Енио Цивици. По думите му през 2021 г. местното производство е покрило потреблението с 212 тона, като "значителна част от него отиде за износ, а останалото вино е дойде от внос“. Цивици посочва, че от няколко години Албания изнася вино за страни от региона и извън него, а през последните 10 г. площите с лозя в страната се увеличават.
Над десет процента от общото вино, произведено в страната, отива за износ, а винарската индустрия в Албания повишава качеството на продукта според най-добрите стандарти, за да се продава виното „произведено в Албания“ на международния пазар.
За да се разшири пазарът на албанско вино, както в страната, така и в чужбина, първо трябва да се повиши качеството на продукта и за да се стигне до това, министерството на земеделието за първи път работи по изготвянето на закон за лозарството и винопроизводството.
„На приключване е изготвянето на кадастър на лозята, което ще ни предостави пълна и точна информация за местоположението на лозята, сортовете им и точните им площи“, каза Цивици. Според него тази „база данни“ ще внесе яснота за повишаването на сигурността и качеството и ще даде възможност за честна конкуренция.
„Тези, които искат да се занимават с този сектор, имат възможност да получат нужната информация и да се адаптират правилно към пазара. Искаме да имаме една марка, емблеми на албанското вино, които да се конкурират и на местния пазар, и в чужбина, с вносните вина“, каза той.
В момента в Албания работят над 35 сертифицирани и лицензирани винарни.