Правят съвет за санкциите срещу Русия

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12582131 www.24chasa.bg
Всеки министър ще има свои представители в новия съвет. СНИМКА: 24 часа
 • Станали толкова много, че никой не успява да се ориентира с кого може да се прави бизнес и с кого - не
 • Координатор ще е външният министър
 • Специален координационен съвет по санкциите създава служебното правителство по предложение на министрите на външните работи Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков.

  Съветът

  ще е отговорен за прилагането от България на всички ограничителни мерки, наложени от Европейския съюз,

  става ясно от проекта на правителствено постановление, подписан от двамата министри. Създаването му обаче е заради санкциите срещу Русия, става ясно от мотивите им.

  Съветът ще трябва да помага на българските фирми и граждани да се ориентират дали могат да правят бизнес, или да влизат във взаимоотношения с компании от санкционирани страни.

  В момента ЕС е наложил

  44 санкционни режима,

  като те не се пренасят в българското законодателство, а важат автоматично, припомнят министрите Зарков и Милков. Двамата отбелязват, че европейските санкции са се увеличили значително след нападението над Украйна от 24 февруари, наредено от руския президент Владимир Путин. Тогава с няколко пакета ЕС наложи редица санкции срещу руснаци, руски фирми и самата държава.

  Това е довело до множество запитвания до българското правителство за разяснения по санкциите, твърдят двамата министри в доклада си до МС. Питанията са дали определени фирми работят законосъобразно, или не, как да бъдат идентифицирани санкционирани лица, как става освобождаването от определени санкции, когато мерките на ЕС предвиждат такава възможност. Проблеми и неяснота са възникнали както по изпълнение на договори, сключени преди налагането на европейските санкции срещу Русия, така и

  по вноса на руски петрол и горива

  или отблокирането на банкови средства на санкционирани руснаци.

  Новият съвет трябва да разрешава именно такива проблеми по прилагането на санкциите. Той ще изготвя и решенията за вдигането им за конкретни случаи. Трябва да следи и за опити за заобикаляне на санкциите срещу Русия пред трети държави.

  Всеки, който мисли, че има отношение към санкциите, може да отправи запитване до съвета, а той трябва

  да дава отговор до 14 дни,

  е разписано в постановлението. Това ще е и срокът, в който съветът се произнася дали някой може да бъде освободен от санкциите, след като получи заявление от заинтересован българин или българска фирма.

  В съвета ще имат

  представители на всички министерства, БНБ, Комисията за финансов надзор и ДАНС

  Координатор на новия правителствен съвет ще е министърът на външните работи. Той ще представлява България и в групата на ЕС по въпроса на санкциите.

  Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

  Тодор Неделев има бъдеще в националния отбор, категоричен е Зума "България има сили за две победи в първите си стъпки по път към Евро 2024!" Това заяви легендарният ни национален селекционер Христо Бонев, последният треньор, който успява да класира "лъвовете" на световно първенство във Франция през 1998 г

  Мачът ще е на 13 април, българинът тръгва след дни Бронзовият ни медалист от олимпиадата в Лондон през 2012 г. Тервел Пулев ще се завърне на професионалния ринг срещу коравия нюйоркчанин Джоел Шоджгрийн. Предвидено е двамата да се бият на 13 април в Коста Меса, Калифорния, съобщава "Спортната джунгла"

  Сръбското светило в областта на спортната наука Марко Стоянович се присъединява към щаба на България. 46-годишният професор има репутация на най-добрия експерт в родината си. Във визитката на Стоянович личат успешни престои в "Партизан" (Белград), "Макаби" (Тел Авив), "Олимпия" (Любляна), "Войводина", националния отбор на Сърбия по футбол