Уволняват веднага военни, ако ги хванат да шофират пияни или дрогирани (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12327530 www.24chasa.bg
Специално внимание сред министерските забрани за алкохол и наркотици е обърнато за времето, когато военните са на учение. СНИМКА: 24 часа
 • Служебният министър забрани всякаква консумация на алкохол и наркотици в армията, докато са на работа или учение
 •  Спря продажбата дори на бира в лавките на поделенията
 • Военен, който бъде хванат да шофира с над 0,5 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици, ще бъде уволняван моментално от работа.

  Това предвижда заповед на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, която бе издадена в петък.

  Заповедта освен това забранява на военните и цивилните служители на министерството да употребяват алкохол и наркотици в работно време.

  Документът бе публикуван в петък на интернет страницата на ведомството.

  Заповедта важи и за ученията, мисиите в чужбина и тренировките на военните

  Всеки, хванат на работа, че е употребил алкохол или упойващи вещества, ще бъде гонен от командира на поделението си. Ако пък военен се яви на работа толкова пиян или надрусан, че дори не може да изпълнява задълженията си, ще бъде незабавно уволняван от армията.

  Уволнение реално заплашва всеки, който употребява алкохол, докато е на работа, защото се явява и

  нарушение на Етичния кодекс

  за поведение на военнослужещите.

  Стоянов забрани и всякаква продажба на алкохол, включително и бира, в лавките и бюфетите на военните поделения и в сградите на Министерството на отбраната.

  Това не е първата заповед за забрана на алкохола в армията. Реално с новото си нареждане

  Стоянов отменя заповед, издадена преди 10 г.,

  защото тя вече не отговаряла на съвременните условия.

  От години проблемите с алкохола и наркотиците в армията нарастват.

  Генералите и офицерите отдават увеличаващия се брой на употребяващите дрога военни на разбирането на по-младите, че леките като марихуаната всъщност не били наркотици.

  Бройката на злоупотребяващите с алкохол и наркотици военни е класифицирана информация и от армията никога не са я разгласявали.

  Тези данни се водят сведения за психическата пригодност на военнослужещите и са

  класифицирана информация,

  гласи стандартният отговор на Министерството на отбраната, когато медиите поискат статистика за случаите на злоупотреба във войската.

  Преди осем години обаче бе издадена даже специална наредба на министъра на отбраната именно за употребата на наркотици. Тя предвижда всеки военен,

  който бъде хванат с дрога, задължително да минава психиатрична експертиза

  При заключение на психиатъра, че военният е болен, той подлежеше на лечение. На обявените за здрави пък им се налага наказание от командира на поделението.

  От години в поделенията се организират и хайки за наркотици. Освен това бяха въведени внезапни полеви тестове на военните, като всяка година се предвижда да бъдат проверени по 7000 души.

  Проблемът с алкохола и наркотиците е широко разпространен и сред военните, изкарали мисии в чужбина. Случаи на пиянски побои е имало нееднократно дори в базите, в които са служили нашите контингенти в Афганистан и Ирак.

  Преминалите през Афганистан бяха стриктно следени и за употребата на наркотици заради свободното отглеждане и разпространение на опиумен мак в тази държава.

  От години в едни от най-тежките катастрофи в страната са замесени и военни,

  които шофират след употребата на алкохол.

  Само преди дни 31-годишен военнослужещ катастрофира край Берковица, а

  тестът на пътните полицаи установи съдържание на алкохол от 3,2 промила

  През миналата година пък командир на поделение предизвика изключително тежка катастрофа, шофирайки пиян.

  Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

  След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България

  На пазар с мъжа си отиде Петя Буюклиева. Огнената певица и съпругът й носеха найлонови торби с покупки и побързаха да се приберат в дома си. Снимки: България

  На протест срещу хартиената бюлетина се появи в четвъртък вечерта Лена Бориславова. Бившата говорителка на кабинета "Кирил Петков" се беше пременила с шапка с помпон и дълго разговаря със свои съмишленици. Снимки: България