Реплика на римски кораб плава по Дунав

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12290410 www.24chasa.bg
Екипажът се състои от доброволци, облечени в римски туники СНИМКА: РОЙТЕРС

Реплика на кораб от римската епоха като този, който някога е пътувал по Дунав от Германия до делтата на реката в Черно море, плава в Унгария тази седмица със спирка в столицата Бупапеща, предаде Ройтерс.

Екипажът се състои от доброволци, облечени в римски туники. Плаването е част от финансиран от Европейския съюз проект за повишаване на осведомеността за римското минало на региона.

На базата на римски корабокрушения, открити в германския град Майнц, от университета "Фридрих-Александър" са реконструирали римски дунавски кораб от четвърти век, направен от дъб.

"Жив Дунавски Лимес" е транснационален проект с участието на 10 дунавски държави. Те си сътрудничат, за да превърнат бившия римски "лимес" - граничната линия на Римската империя, чието име идва от латинската дума за граница - в нова обща културна връзка в Централна и Югоизточна Европа, предаде БТА.

Една от основните цели на "Жив Дунавски Лимес" е номинирането на целия Дунавски лимес за обект на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Проектът изрично подкрепя номинациите от страна на Хърватия, Сърбия, България и Румъния, тъй като тези държави все още не са в предварителния списък на ЮНЕСКО с техните секции от Лимеса, пише сайтът на Асоциацията на дунавските общини "Дунав", която е партньор по транснационалния проект.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България

На пазар с мъжа си отиде Петя Буюклиева. Огнената певица и съпругът й носеха найлонови торби с покупки и побързаха да се приберат в дома си. Снимки: България

На протест срещу хартиената бюлетина се появи в четвъртък вечерта Лена Бориславова. Бившата говорителка на кабинета "Кирил Петков" се беше пременила с шапка с помпон и дълго разговаря със свои съмишленици. Снимки: България