Съветници: Презастрояването на Пловдив вече е неконтролируемо, има проблеми с водата

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12284977 www.24chasa.bg
Район "Западен" догонва по презастрояване "Южен". Снимка: 24 часа

Представителите на ДБ искат публичен експертен съвет за плана на града

Заседанието на Експертния съвет по устройство на територията за Общия устройствен план на Пловдив да се проведе публично. Това настояват съветниците от "Демократична България"
Добромира Костова, Веселина Александрова, Владимир Славенски и Веселка Христамян. Те предупредиха, че измененията на плана не борят презастрояването в града.
"Разглеждането на новия ОУП е от изключително значение за Пловдив. Това трябва да се случи при пълна прозрачност. Взимането евентуално на решения "на тъмно" за един от най-важните документи за града е вредно и неприемливо, особено предвид мащабното презастрояване в града, чиито размери стават неконтролируеми и водят до проблеми с водата в града, замърсяване на въздуха и все по-малко зелени площи", изтъкват четиримата.
По тази причина искат от главния архитект Димитър Ахрянов заседанието на ЕСУТ да бъде отворено за желаещите да присъстват пловдивчани, съветници, представители на браншовите организации и гилдии, на медии. "До момента нямаме информация как ще протече, което по презумция трябва да е открито, но предвид горчивия опит, който имаме, се притесняваме, че и този път няма да е по-различно", заявяват четиримата съветници.
Очаква се на предстоящото заседание да бъдат разгледани възраженията на председателя на Камарата на архитектите арх. Чавдар Тенев, който напусна ЕСУТ в знак на протест срещу заложените изменения в ОУП на Пловдив.
Костова, Александрова, Христамян и Славенски алармираха обществеността, че в проекта са заложени несъществуващи в закона зони с измислени показатели и ако планът се приеме в този му вид, ще се отвори възможност за търговия с влияние за години напред, а в същото време пловдивчани няма да получат обещаните по-слабо застрояване и повече зеленина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С китара в ръка и на бос крак със сандали крачи из централните столични улици Камен Донев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът се радва на есенните слънчеви лъчи по тениска, а неотменно с него е и препълнена чанта с багаж. Снимки: България

Бронзовата медалистка с ансамбъла ни по художествена гимнастика от Рио 2016 Християна Тодорова отдели време за женски приказки с приятелки. Неотдавнашната "грация" използва един от все по-редките вече топли дни да се види на по кафе с дружките си, докато нейният приятел, тенисистът Димитър Кузманов, се поти с ракетата

Не му стига меденият месец на Ненчо Балабанов и това си е! Прясно ожененият актьор не може да се насити на жена си Кристин и й се мята дори когато е на публично място. Ненчо страстно разцелува половинката си по време на турнира "София Оупън", зад гърба на седналата пред него Поли Генова. Освен Балабанов страстни почитатели на тениса се оказаха и