Нова магистрала - до Северна Македония, дават 3,7 млн. лв., за да се проектира (Графика)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12253277 www.24chasa.bg
Сградата на АПИ

АПИ обяви обществена поръчка, дава 150 дни за изготвяне на документите

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) задвижи проекта за изграждане на магистрала, която ще ни свърже със Северна Македония. Ведомството обяви обществена поръчка за 3,720 млн. лв. с ДДС за изработване на идеен и технически проект заедно с парцеларен план за новия аутобан, който още няма име. Срокът за подаване на оферти е 15 септември. Идеята е магистралата  да започва от Дупница с пътен възел, който да я свърже със “Струма”. Оттам тя ще тръгне на запад, като част от трасето ще дублира сегашните пътища Дупница - Кюстендил и Кюстендил - Гюешево.

Цялото трасе ще е около 62 километра, но докато не се изготви точен технически проект, тази дължина е само условна. Намерението е новият път да е с габаритите на магистрала, т.е. 27 метра широк и с проектна скорост на движение 120 км в час.

След изработването на идеен проект, който трябва да предвижда няколко варианта, ще се пристъпи към екологичните процедури и едва след като има одобрена оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), ще се правят конкретен технически проект и парцеларен план, за да се види какви и колко земи трябва да се отчуждават. Срокът за изпълнението на поръчката е 150 дни, но това включва само времето за проектиране. Екологичните процедури са отделно, а при обжалване, както се случва обикновено, могат да се проточат с години. Освен това процедурите по съгласуване на ОВОС ще прекъснат сроковете за изготвяне на техническия проект.

Най-важното за тази магистрала е, че за нея няма и предвидено финансиране в националния бюджет, нито е  залегнала в някоя оперативна програма.

Идеята за магистрала на българска територия до границата със Северна Македония възникна след съвместното заседание между правителствата на Кирил Петков и на северомакедонския му колега Димитър Ковачевски през януари.

Тогава двамата споменаха в съвместния протокол изграждане на такава магистрала, тъй като правителството на съседите работи в момента по рехабилитация на пътя след Скопие до албанската граница. 

“Така ще се отвори един много дълъг коридор, започвайки на изток от Варна и Бургас, когато приключим с автомагистрала “Черно море”. Оттам до София през “Тракия”, от София по “Струма” до Дупница, а оттам до Гюешево, после Скопие, Тирана, Дуръс - така се свързват Адриатическо и Черно море”, обясни след съвместното заседание тогавашният вицепремиер Гроздан Караджов.

Това е всъщност бившият коридор номер 8, който през 2014 г. отпадна от плановете на Европейската комисия за сметка на създаването на новата TNT пътна мрежа, която има други приоритети.

Намерението на Албания и Северна Македония е отново да поставят в Брюксел на дневен ред въпроса за финансиране на такава магистрала от предприсъединителните фондове.

Обявяването на поръчка за изработване на проект се прави още сега, защото заедно с процедурите по ОВОС времето за подготвителната работа е между 3 и 5 години.

В миналото у нас имаше и друга идея за магистрала в района, условно наречена “Рила”. Тя обаче предвиждаше байпас на “Тракия” през Костенец, Боровец и Самоков до Дупница, защото по този начин се избягва минаването през столицата за трафика, който идва от изток и трябва да се насочи към Северна Македония.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Веселин Плачков крачи смело, докато разменя телефони от ръка в ръка. Зоркото око на фотографите от "България Днес" улови актьора, издокаран с модерна бохо визия. Докато всички се сбогуват с топлите дни, мъжът, изиграл ролята на Васил Левски, впечатлява с избора си на летен тоалет. А някои минувачи го объркаха с певеца Коцето Калки

Актрисите Боряна Братоева и Алена Вергова седнаха да пият кафе заедно, видяха папараците на "България Днес". Щерката на Юлиан Вергов е заложила на зебров принт, докато гаджето на Цитиридис – Братоева, очевидно предпочита по-семпли цветове. Красивите дами си побъбриха сладко в компанията и на други техни приятели, след което си тръгнаха по задачи

На сладкарница заведе сина си Боряна Шехтова, видяха лакомите папраци на "България Днес". Манекенката, която от говини живее в Дубай не може да се нарадва на насленика си и го глези с всякакви лакомства. Снимки: България