Генералите са се отдали на имотни сделки

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12252019 www.24chasa.bg
Във ВВС генералите вземат повече от началника на отбраната

На пазаруване на имоти са посветили 2021 г. голяма част от генералите в армията, става ясно от декларациите за имотното им състояние.

С половин къща в Ахелой се е сдобил например командира на авиационната база "Граф Игнатиево" ген. Николай Русев. Като е платил за нея само 30 100 лв., а декларираната площ е 96 кв. м. Той разполага и с 30 000 лв. спестени от заплати. Като годишната му заплата е в размер на 65 812 лв., почти колкото на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Традиционно заплатите във ВВС са по-високи от тези в останалите войски, а пилотите получават и добавки за часове във въздуха. Заради тези плащания от години във ВВС съществува напрежение, защото генералите летят, а така не остава ресурс в изтребителите за младите летци. Зам.-началникът на отбраната ген. Цанко Стойков, който е летец, например има годишна заплата от над 75 хил. лв. - доста повече от началника на отбраната, който е с по-висок чин и длъжност.

С къща с двор в Димитровград се е сдобил и зам.-командирът на Сухопътни войски ген. Николай Караиванов. При него обаче става въпрос за наследяване.

Парцел от 775 кв. м. обаче си е купил командирът на ВВС. Мястото е в с. Храбрино в Родопите и е за почти 60 000 лв.

Зам.-командващият на ВВС ген. Петьо Мирчев пък си е купил къща в Карлово за 488 лв.

Ген. Иван Ортомаров, зам.-командир на корпуса за бързо реагиране на НАТО в Солун пък си е купил миналата година къща в близкото до София село Долна Малина. Като заедно със съпругата си е платил 78 300 лв. Неговата годишна заплата е едва 25 000 лв., но пък е взел 63 000 лв. като командировъчни.

В ниви пък е инвестирал командира на логистичната поддръжка на армията ген. Тодор Тодоров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След успеха на биографичните си книги Георги Тошев е замислил нов проект. Писателят журналист обикаля из София и не спира да говори по телефона. За финал Тошев се видя със свой приятел. Снимки: България

На пазар с мъжа си отиде Петя Буюклиева. Огнената певица и съпругът й носеха найлонови торби с покупки и побързаха да се приберат в дома си. Снимки: България

На протест срещу хартиената бюлетина се появи в четвъртък вечерта Лена Бориславова. Бившата говорителка на кабинета "Кирил Петков" се беше пременила с шапка с помпон и дълго разговаря със свои съмишленици. Снимки: България