Смениха и шефовете на НАП и митниците (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12215979 www.24chasa.bg
РУМЕН СПЕЦОВ

  • Служебното правителство недоволно от прогнозите за дънъчните приходи
  • Спецов: Министърът на финансите ми каза, че няма забележки към работата ми, а махането ми е политическо решение

На четвъртия ден от управлението си служебното правителство смени шефовете на Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция “Митници”.

В петък сутринта изпълнителният директор на приходната агенция Румен Спецов бе заменен от Борис Михайлов. Новият шеф на НАП е работил като ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител е и на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Има над 10-годишен опит като адвокат. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил директор на фонд “Земеделие”.

Като причина за смяната в НАП се посочва, че от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очакваните данъчни приходи за 2022 г. След приемането на актуализацията на държавния бюджет била подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията на приходите създавали риск за разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики, аргументират рокадата от служебния кабинет. Според правителството съществувал и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП. Той бил свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. По-късно пред Би Ти Ви новият шеф на данъчните Борис Михайлов уточни, че става въпрос за “Булгаргаз”.

Към 31 юли 2022 г. просрочените му към НАП дългове били особено големи. А продължаващи проблеми с плащанията от дружеството на дължимия ДДС можели да създадат допълнителен риск за приходите.

Последната официална информация от НАП за приходите е от 5 юли. В нея се посочва, че над 14,9 млрд. са постъпленията през първата половина на 2022 г., което е с 1,6 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на 2021 г. Събрани са близо 8,2 млрд. лева за бюджета, от данъка върху доходите са влезли почти 2,2 млрд., 1,7 млрд. са от корпоративния данък и над 4 млрд. лв. от ДДС. Приходите от осигурителни вноски са над 6,3 млрд. лв.

Зад уволнението си обаче Румен Спецов видя чисто политически причини. Пред БНР той разказа, че бил извикан сутринта в петък от служебния министър Росица Велкова, за да бъде информиран за политическото решение. Освен това му било казано, че няма забележки към работата му в приходната агенция, което се разминава с официалното съобщение на правителствената пресслужба.

Спецов бе назначен начело на НАП през май 2021 г. от служебното правителство на Стефан Янев по предложение на тогавашния финансов министър Асен Василев.

В петък с поста си на изпълнителен директор се раздели и Павел Тонев, който оглавяваше Агенция “Митници”.

На негово място е назначен Павел Геренски, който до момента бе зам.-директор.

Той е дългогодишен служител в митниците. В периода от 1994 г. до 2009 г. и от 2014 г. до 2019 г. е заемал различни длъжности. Завършил е ВМЕИ в София, магистър по специалност “Технология на електронното производство”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки

Тънки маркови цигарки пафка Християн Гущеров, видяха здравословните папараци на "България Днес". Бизнесменът се повози с половинката си Светлана в огромния си майбах и събра очите на минувачите със скъпото возило. Снимки: "България