Кметът на Царево за Корал: Забраните са нелогични, как ще се минава през залива?

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11969111 www.24chasa.bg
В залива Корал, който вече е защитената местност, се забранява навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуаци и за нуждите на риболова от октомври до март.

Министърът на МОСВ в оставка Борислав Сандов го обяви за защитена местност 

Категорично е нарушен принципът на прозрачност при обсъждане и вземане на решението за създаване на защитена местност, а голяма част от забраните са нелогични и неясни. Така кметът на Царево Георги Лапчев коментира новината, обявена днес от министър Борислав Сандов, че заливът на плаж Корал става защитена местност. 

"Продължава да е неясно как ще става на практика преминаването през залива и от къде. Със спорна обществена легитимност е заповедта на министъра в оставка, издадена няколко дни преди да престане да изпълнява тази длъжност", коментира още Лапчев.

На проведено заседание на Комисия по обявяване на защитената местност кметът на Царево единствен гласува против и оспори с особено мнение подхода по обявяване на защитената местност и предвижданите ограничения, припомнят от общината.

Според Лапчев към проектното предложение липсвали доклади от редица институции и експерти, а в първоначалния вариант на проекта за заповед риболовът беше изцяло забранен. След твърдото му становище и това на рибарското съсловие, все пак риболовът в залива остава разрешен, но в периода от 1 октомври до 1 март. Забранява се обаче навлизане с джетове и всякакви плавателни съдове, с изключение на ситуации при бедствия и аварии.

По-рано днес на страницата си във фейсбук министър Сандов коментира, че обявяването на защитената местност  е част от стратегията за опазване на морските екосистеми и е по предложение на сдружение "Да запазим Корал". И пояснява, че до 2030 г. България трябва да има 30% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони, като част от ангажиментите на страната ни според критериите за участие в "Коалиция за висока амбиция за природата и хората" - междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично разнообразие, към която България е част от 02.03.2022 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки