Управител на винпром от Пловдив осъден заради опит за измама с пари от еврофондовете

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11926990 www.24chasa.bg
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши

Това е първата присъда по разследване на Европейската прокуратура, наказанието е условно

Управителят на винарска компания в Пловдив е осъден за опит за измама с пари от еврофондове за насърчаване на износа на вино извън Европейския съюз, събощават от Европейската прокуратура. Управителят е представил фалшиви документи при заявлението за финансиране и е осъден на една година лишаване от свобода и глоба. Предотвратени са щети за бюджета на ЕС за почти 400 000 евро. Това е първата присъда в разследване на Европейската прокуратура (EPPO) в България.

През март 2020 г. винената компания кандидатства за 390 452 евро субсидии от ЕС по Националната програма за подкрепа на ЕС за 2019–2023 г. в сектора на виното и лозята, за да насърчи износа на своите вина за Русия, Беларус и Виетнам от 2021 до 2023 г. .

За да изпълни изискванията за получаване на финансова помощ, всеки бенефициент трябва да представи три съпоставими независими оферти до Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). По време на проверките си ДФЗ е установил, че две от трите фирми изобщо не са издали оферта. И за двете оферти подписите са били копирани незаконно.

ДФЗ съобщи за тази нередност на Върховната касационна прокуратура, а Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство. След като започна дейността си през 2021 г., Европейската прокуратура пое случая.

Обвиняемият се е признал за виновен и е сключил споразумение с Европейската прокуратура, одобрено от Специализирания наказателен съд. Той получава наказание от една година лишаване от свобода с отложено изтърпяване от три години и глоба от 2000 лева (около 1000 евро).

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки

Тънки маркови цигарки пафка Християн Гущеров, видяха здравословните папараци на "България Днес". Бизнесменът се повози с половинката си Светлана в огромния си майбах и събра очите на минувачите със скъпото возило. Снимки: "България