Обитатели в злополучния саниран блок в Пловдив: Строители се сменяха като носни кърпи (снимки)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11922071 www.24chasa.bg
Кръста Кръстева /вляво/ и Лила Трампова с ужас коментират злополучното саниране на своя блок на ул. "Ген- Колев" в Пловдив. СНИМКА: Радко Паунов

- Майсторите били от малцинствата в Северна България, твърдят живеещи

- Местен консорциум извършил ремонта за 1,2 млн. лева

- Договорът е подписан от бившия зам.-кмет Димитър Кацарски

Живеем в ужас да не почнат да падат таваните и в другите входове.

Това казаха пред "24 часа" обитатели от блока на ул. "Генерал Колев" в Пловдив, където вчера се срути вътрешната изолация на 8-ия етаж. Отломките продължават да стоят непочистени. А хората са притеснени, че процесът на разпад може да продължи.

"Как няма да падне. Знаете ли колко майстори се изредиха? И повечето бяха от малцинствата. Водеха ги от Северна България и ги сменяха като носни кърпички. Нямаше една бригада, която да започне и да изкара докрай", разказаха Лила Трампова и Кръста Кръстева.

И други обитатели твърдят, че работници и изпълнители са се сменяли един след друг. 

Блокът е с 5 входа и отвън изглежда добре, но живеещите се оплакват от некачествено свършена работа.  "Почти цяла година го правиха. Започнаха го през септември 2017-а, дойде зимата, те продължиха и чак след Великден го завършиха. Преработваха направеното, връщаха се отново и отново да доизкусуряват. Никакво изпълнение!", намесва се и Радостина Бургуджиева. По думите й по време на строителните дейности било голям ужас. "Механизмът на дограмата на терасата ми е развален още от самото поставяне. Никой не дойде да го оправи. Не случихме на майстори, това е", жалва се тя. И плахо поглежда към тавана в нейния вход на ул. "Генерал Колев" 11. 

Друга обитателка казва, че и досега като духнел вятър, цялата тераса й потъвала в топченца от рушащия се стиропор. "Правете сметка как е направено!", ядосва се тя.

Хората твърдят, че макар и строителните дейности да са приключили преди 4 г., още не била минала приемателна комисия да въведе обекта в експлоатация.

Проверка на "24 часа" установи, че санирането е извършено от консорциум "Строй ремонт" - град Пловдив с адрес ул. "Марин Дринов" 25. Договорът е подписан с общината на 29 юни 2017 г. По ирония на съдбата точно на същата дата вчера рухна таванът на един от входовете.

Договорът е бил на инженеринг, който включва проектиране и изпълнение, а стойността му е 1 036 106,53 лв. без ДДС. От страна на общината подпис е положил тогавашният зам.-кмет по строителството Димитър Кацарски, който беше сменен след намеса на тогавашния премиер Бойко Борисов.

В самия консорциум влизат две фирми - "Булстрой и ко" ООД, представлявана от Рангел Георгиев Пиринчев, а седалището й е на ул. "Марин Дринов" 25. Другата е "Пътремонт"ООД с адрес в ЖР "Тракия" блок 134, вход Б, представлявана от Любомир Петков Стойчев.

Предстои общината да провери дали санирането е още в гаранционен срок. Ако не е изтекъл, изпълнителят трябва да отстрани дефекта за своя сметка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки

Тънки маркови цигарки пафка Християн Гущеров, видяха здравословните папараци на "България Днес". Бизнесменът се повози с половинката си Светлана в огромния си майбах и събра очите на минувачите със скъпото возило. Снимки: "България