В болница приемат само с електронно направление от 1 август (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11905589 www.24chasa.bg
В болниците ще се влиза с електронно направление, издадените епикризи също ще са дигитални.

Пускат системата 15 дни по-рано, за да няма гафове както с направленията

 Епикризите също ще са дигитални

От 1 август в болница ще се влиза само с електронно направление. Епикризите на лежалите пациенти също ще са дигитални. Това намерение на здравните власти съобщи в понеделник здравният министър проф. Асена Сербезова на пресконференция за дигитализация на здравеопазването.

С въвеждането на електронната хоспитализация пациентите ще може да се проследяват в коя болница са. Освен това ще се спре обикалянето им от едно място на друго, докато бъдат приети.

“Ще се знае в коя болница има свободни легла, за да не се лута линейката от едно лечебно заведение към друго”, обясни председателят на Надзорния съвет на здравната каса доц. Васил Пандов.

Така ще има и възможност да се обобщават данните на пациентите, като например дали се приемат прекалено често в болница и кои са най-срещаните болести.

Да изкара проблемите в здравеопазването “на светло”, е сред основните предимства на дигитализацията според проф. Сербезова. “Пациентът ще е в центъра на системата, но не като дойна крава”, обясни тя.

За да работи обаче системата без проблем и да не се повтаря хаосът с електронните направления, пуснати от 1 юни, от “Информационно обслужване” ще я пуснат половин месец по-рано. Така лекарите ще се запознаят с изискванията и ако има проблеми, те ще бъдат изчистени, увериха от компанията.

15 електронни услуги са въведени за половин година,

отчетоха от здравното министерство. Сред тях са изписване на лекарства, осъществени прегледи, електронно въвеждане на задължителните имунизации и други.

“За 6 месеца процесът на дигитализиране на здравеопазването беше ускорен”, отбеляза Сербезова. По думите ѝ така се е наваксало забавянето, създадено от предишни управления.

С пускането на електронната хоспитализация се предвиждат и две приложения, които ще дават достъп на пациента до електронното му досие. С тях

родителите ще имат достъп до е-досието на децата си

Над 17 млн. електронни рецепти са издадени през системата досега, а регистрираните прегледи са над 3,5 млн., казаха от “Информационно обслужване”. Средно на ден се регистрират над 100 хил. прегледа. Над милион са електронните направления, като на ден се издават почти 30 хил.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки