Сметището срещу КАТ в Пловдив гори всяка седмица. Хората: Ще ни изтровят

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11886990 www.24chasa.bg
Над незаконното сметище пред КАТ отново се носи дим и миризма на огън. СНИМКА: Никола Михайлов

Общината вече монтира мобилни камери, за да засече кой изхвърля боклуци

Пожари избухват всяка седмица на незаконното сметище в Шекер махала в Пловдив, където се стоварват гуми и всякакви други боклуци. Хората, които живеят и работят в квартала се притесняват не само от огъня, а и от отровния пушек.

“Това е ежедневие при нас, никой нищо не прави”, обясни Ангел Янков, който работи точно срещу КАТ. Той разказва как след големия пожар в сряда целият е бил в сажди. “Прибирам се в нас, влизам да се къпя и гледам краката ми - чернилка”, ядосва се Янков. Според него екип на Пожарната дошъл на място след 30 минути, когато вече голяма част от боклуците изгорели. “Ще ни отровят тука, за каква екология говорим”, пита той и настоява за реакция от страна на Регионалната инспекция по околната среда и водите.

Янков смята, че виновни за палежите са малки деца, оставени без надзор, които не осъзнават какви последствия може да има от действията им. “Да се сложи една камера там и да видят кой  пали”, призова той.

Негова колежка обясни, че сметището редовно се почиства, но за нула време отново се образува. “Всеки ден идват от Чистотата, ама тия постоянно мъкнат. От целия град идва боклук тук”, каза жената, работеща на 200 метра от пожарите. “Минимум веднъж на седмица гори, а лятото ще става все по-редовно”, допълни тя.

Директорът на общинското предприятие “Чистота” Димитър Георгиев потвърди, че районът на сметището се почиства всеки ден, но след 24 часа боклуците отново са там. Той обясни, че за опазването на района се работи заедно с "Общинска охрана". Вече има разрешение за поставянето на мобилни камери, които да разкрият кои са виновните за сметището.

“Вечер пристигат по няколко автомобила, които изхвърлят боклуци. Тези, които сме снимали с мобилните камери, вече са предадени в полицията”, обясни Георгиев и добави, че отпадъци на незаконното сметище се изхвърлят и с ръчни колички.

Шефът на “Чистота” добави, че за решаването на проблема се работи и с кметството на район “Северен”, тъй като теренът е подготвен за отдаване под наем. Общинският съвет е позволил това да се случи, но след промени в подробния устройствен план, както и на наемните цени за общинските имоти, се налага гласуването на ново решение.

“По стария устройствен план теренът беше около 7 дка, сега е около 4. Изчакваме да ни дадат ново решение от Общинския съвет и ще го пуснем на търг”, обясни кметът на “Северен” Стоян Алексиев. Той уточни, че под наем ще бъде даден само парцелът на сметището, а не асфалтираният паркинг пред КАТ. “Преди време имаше сигнал, че искаме да дадем паркинга без пари, а частна фирма да взима по лев от шофьорите. Това не е вярно”, каза Алексиев. Допълни, че дори и да иска, подобна идея няма как да се реализира, понеже теренът на паркинга е държавен и общината няма право да го отдава под наем.

По думи на Алексиев проблемът с незаконното сметище съществува вече от над 20 години и той много пъти е писал до "Общинска охрана" и Трето РУ с молби да бъдат взети мерки. “Трябва да се правят регулярни проверки в района, както и да се изгради система за видеонаблюдение. Това е начинът”, обясни кметът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Веселин Плачков крачи смело, докато разменя телефони от ръка в ръка. Зоркото око на фотографите от "България Днес" улови актьора, издокаран с модерна бохо визия. Докато всички се сбогуват с топлите дни, мъжът, изиграл ролята на Васил Левски, впечатлява с избора си на летен тоалет. А някои минувачи го объркаха с певеца Коцето Калки

Актрисите Боряна Братоева и Алена Вергова седнаха да пият кафе заедно, видяха папараците на "България Днес". Щерката на Юлиан Вергов е заложила на зебров принт, докато гаджето на Цитиридис – Братоева, очевидно предпочита по-семпли цветове. Красивите дами си побъбриха сладко в компанията и на други техни приятели, след което си тръгнаха по задачи

На сладкарница заведе сина си Боряна Шехтова, видяха лакомите папраци на "България Днес". Манекенката, която от говини живее в Дубай не може да се нарадва на насленика си и го глези с всякакви лакомства. Снимки: България