Македонка и българин с награди за любовна поезия на фестивал в Пловдив

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11579251 www.24chasa.bg
Тильо Тилев е единият носител на наградата за любовна поезия.

Петият международен фестивал на поезията в Пловдив беше закрит снощи с финално четене на участниците – 11 поети от 9 страни, на роден език и в превод на български. Преди това в Малката раннохристиянска базилика  се проведе традиционният писателски форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ с участието на ученици – творци от Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“. Те прочетоха свои творби на български и английски и разговаряха за изкуството на поезията, за мига и мита като творчески актове, за ритъма, музиката и онази магия на мига, без която поезия няма.

Носител на награда „Орфей“ за цялостно представяне е испанският поет Хосе Лупианес Барионуево.

Приза за най-добро стихотворение „Лирата на Орфей“ в рамките на фестивала е за грузинския поет Шота Яташвили и творбата му "Движение", която директорът на „Орфей – Пловдив“ Антон Баев определи като феноменална. Яташвили прочете стихотворението по такъв начин на грузински, че публиката го усети дори без превод, макар такъв да бе представен и на български и на английски.

Приза за любовно стихотворение „Евридика“ получиха българският поет Тильо Тилев за "Летен романс" и Даниела Андоновска Трайковска от Северна Македония за "Лица без лица".

Наградата „По следите на Орфей“ за най-добро есе от писателския форум е за Гергана Златкова.

На откриващата церемония предишната вечер беше връчена и голямата награда „Орфей“ за изключителни достижения в поезията, която се дава по изключение и не на всяко издание на фестивала. Неин носител е големият турски поет, преводач и литературен критик Атаол Бехрамоглу, превъплътил на турски поезията на Ботев, Вазов, Яворов, както и на Пушкин, Лермонтов, Чехов.

Проектът Международен фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ се провежда за пета поредна година и е подкрепен от община Пловдив. Той е част от Културния календар на града за 2022 година. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Злополука е претърпяла дъщерята на президента Дарина Радева, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Красавицата се разходи до НАТФИЗ в столицата, за да се срещне с приятели, въпреки превързаната й ръка. В топлите пролетни дни тя заложи на небрежен стил и младежка класика - дънки с потник и кецове

Дружеска засечка на тротоара зарадва актьорите Камен Воденичаров и Цветан Николов, по-известен като Цецо Тотото. Двамата радушно се поздравиха, размениха приятелски думи и отпрашиха с широки усмивки след приятния лаф по задачи. Снимки: "България

Бригадир Аспарухов провери обстановката около столично заведение, видяха незабележимите папараци на "България Днес". Бившият разузнавач показа, че все още е в играта, след като няколко пъти обиколи един и същ периметър, оглеждайки всеки един детайл. Снимки: България