Властта има да разпредели 75 важни поста

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11513944 www.24chasa.bg
Шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова застава начело на комисията за контрол над службите и СРС-тата. Тя я поема на ротация от зам.-шефа на групата на ПП Калоян Икономов. СНИМКА: Николай Литов

12 институции, комисии и регулатори чакат шефове

75 сладки поста, 12 от които за шефове на комисии и държавни регулатори, предстои да си разпредели управляващата коалиция в близките месеци. Това стана ясно в началото на пленарното заседание в сряда, когато бе открита пролетната сесия на 47-ото НС. На старта ѝ председателят му Никола Минчев изчете от трибуната справка за кои органи предстои депутатите да избират членове.

Те бяха разделени от Минчев на 4 групи. В първата са органите, чиито членове са вече

с изтекъл мандат - общо 42 на брой

Най-ключовите тук са шефовете на БНБ, НОИ, Сметната палата, комисиите по досиетата и за защита на личните данни.

След провала на първите две процедури по избор на гуверньор на централната банка обаче стана ясно, че засега няма да се бърза с нова.

Коалицията трудно преодоля лошия вкус от втората, когато един срещу друг се изправиха номинираният от “Промяната” шеф на парламентарната им група Андрей Гюров и Любомир Каримански от ИТН.

Гюров се оттегли, премиерът и трите останали партии призоваха Слави също да изтегли Каримански, но това не се случи и след разменени остри думи между партньорите при гласуването освен от ИТН той бе подкрепен само от ДПС. Сега се търси обединяваща фигура и подходящ момент за нов опит, а дотогава начело на БНБ остава Димитър Радев. Без нов шеф не могат да се изберат и двамата нови подуправители - ръководители на направления “Банково” и “Емисионно”.

Вече започнаха процедурите за попълване на двете места от парламентарната квота в СЕМ и за 5-имата членове на Фискалния съвет.

За медийния регулатор, където изтичат мандатите на Розита Еленова и София Владимирова, са номинирани трима - юристката Симона Велева от името на ПП, журналистката Пролет Велкова от ДБ и Тодор Беленски от “Възраждане”. Те вече бяха изслушани от медийната комисия и предстои кандидатурите им да се гласуват в пленарната зала.

Седем са номинирани пък за 5-те места във Фискалния съвет. ПП е издигнала преподавателя по макроикономическо моделиране и публични финанси в СУ доц. д-р Калоян Ганев, а ИТН са номинирали Атанас Атанасов, който от 2016 г. е главен сътрудник в съвета. ДБ предлагат финансиста Мартин Заимов.

ГЕРБ са с две имена - на бившия министър на икономиката в кабинета “Борисов 3” Лъчезар Борисов и на бившия зам. финансов министър от правителствата на царя и на Сергей Станишев Любомир Дацов. Последният бе номинация на Слави Трифонов за министър на икономиката в несъстоялия се кабинет от миналото лято. А ДПС предлага Юнал Тасим да остане в съвета.

Отдавна изтече и мандатът на комисията по досиетата. В НС са внесени правила за избор на 9 членове. Предстои да се гласуват и правилата за номиниране на шеф и 4-ма членове на комисията за защита на личните данни, обяви Минчев.

Трябва да се избере нов шеф на Сметната палата. От НС се чака и член на надзора на Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Депутатите имат да избират и главен съдебен инспектор,

както и нови 10 членове в Инспектората към ВСС. Втора година мандатът на Теодора Точкова е изтекъл. Проблемът е, че се изисква конституционно мнозинство (160 гласа).

В непълен състав заседава Конституционният съд, защото НС не излъчва двама нови - единият от ноември, другият от февруари.

Ключовото кадруване в съдебната система обаче е обвързано с дебата за реформата в нея, включително промени в конституцията. В този “пакет” е и КПКОНПИ след оставката на председателя ѝ Сотир Цацаров. Преди това обаче четворната коалиция трябва да приеме новия закон за антикорупционната комисия, който ще я раздели на две.

Трябва да бъде избран и член на Националното бюро за контрол на СРС.

До края на тази парламентарна сесия изтичат общо 24 мандата в различни други органи, които партиите ще трябва да си разпределят - като шеф на комисията по финансов надзор и целия състав на тази за защита от дискриминация.

НС трябва да конституира и нов орган - Национален съвет за българите в чужбина от 7 членове.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пие ли се вино от ритоните и защо те са толкова важни за владетелите? Защо по ритоните има изобразени престъпления и хулигански прояви? Що е то коньопетел? Отговори на тези въпроси и още много любопитни факти дава директорът на РИМ Сливен доц. д-р Николай

Само 1 г. след като роди момиче Любомира Казанова "подарява" сестричка на София  Втора дъщеричка очаква златното момиче Любомира Казанова. Грацията показа наедряло коремче в басейна по време на лятната си семейна почивка, а до нея във водата е първородната й рожба София. Снимката в социалната мрежа е придружена с текст: "Малката ми любов Софи и

Изящна е Виктория Готева не само на екрана, но и извън него, цялата в червено - все едно слиза от комунистическия събор на Бузлуджа. Водещата на новините по Би Ти Ви заложи на огнения цвят и прикова мъжките погледи край НДК с елегантен червен костюм, очертаващ стройната й фигура. "Въоръжена" с червено конче, вероятно против уроки