24 отбора от професионални гимназии и средни училища в страната се състезават в първия ученически конкурс "Млади изследователи", организиран от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив. Според зам.-ректора доц. Христо Спасов всеки тим е до трима участници, които са ученици от 10-ти до 12-ти клас. Те ще работят под ръководството на двама ментори - учител и преподавател от вуза по следните теми:
Социалните мрежи - средство за общуване и реклама;
Развитие на селския туризъм;
Моят роден град - дестинация за устойчив туризъм;
Структуриране на уникално бизнес предложение;
Разработване бизнес план и стратегическо планиране;
Създаване на нов козметичен продукт на билкова основа;
Суперхрани;
Забравените рецепти от старите майстори;
Иновации в индустрията и създаване на нов продукт.
Вече се проведоха първите работни срещи с менторите в УХТ в трите направления - икономика и предприемачество; туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, както и храни и здраве.
Идеите на участниците са изключително интересни, коментираха менторите. Предстои да видим креативни разработки свързани с възстановяване на традиционни рецепти, иновации в хранителната и козметичната промишленост, виждането на младото поколение за развитие на туризма и стратегическото планиране в бизнеса.
Работата по казусите продължава до 20 март 2022 г., когато те трябва да бъдат предадени, а до 31 март 2022 г. ще бъдат оценени и класирани от експертна комисия.
Всички участници в конкурса, предали завършени проекти, ще получат грамоти за участие, каза доц. Десислава Вангелова от катедра „Технология на месото и рибата". Най-добрите разработки от всяко тематично направление участват във финал, който ще се проведе в УХТ. Победителите ще получат парични награди, а резултатите от конкурса на всички участници, предали завършени разработки се признават като оценка от приемен изпит на КСК 2022/2023 (за училищата, които имат сключен договор за сътрудничество с УХТ-Пловдив).