78 млн. евро от ЕК за разширяване на хранилището в Чирен

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10738694 www.24chasa.bg
Газовото хранилище в Чирен СНИМКА: 24 часа

Проектът за разширение на подземното газово хранилище в Чирен ще бъде финансиран безвъзмездно с 78 млн. евро. Той е един от одобрените пет енергийни проекта и единственият от областта на природния газ, за които Европейската комисия обяви, че е постигнато съгласие сред държавите членки за финансиране по Механизма за свързване на Европа.

ЕК отбелязва важността на проекта за сигурността на доставките в региона на Югоизточна Европа, както и приноса му за постигане на декарбонизация и прехода към чиста енергия.
Допустими за финансиране по CEF са само проекти, които са определени от ЕК за проекти от общ интерес. Разширението на подземното газово хранилище  „Чирен“ неизменно е включвано във всички  списъци на проектите от общ интерес от 2017 г. насам.

Проектът предвижда увеличаване на обема на активния газ до 1 млрд.м?, а на дневния капацитет на нагнетяване и добив до 8-10 млн.м?/ден. Увеличаването на капацитета на хранилището ще насърчи търговията с природен газ и ще подобри пазарната интеграция в Югоизточна Европа чрез стимулиране на конкуренцията и подобряване на ликвидността на газовите пазари в региона.

Според изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов наличието на достатъчен капацитет за съхранение в региона е от ключово значение за алтернативните доставчици на природен газ, особено за тези на втечнен природен газ, тъй като осигурява възможност за гъвкавост при управлението на доставките. Малинов подчертава, че разширението на хранилището в Чирен  е в синергия с проекта за  терминал за втечнен природен газ край Александруполис, в който „Булгартрансгаз“ участва с 20% от акционерния капитал, както и с другите проекти на дружеството за подобряване на междусистемната свързаност със съседните страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта е времето, когато шарановите риби започват да се хранят активно след дългата зимна летаргия. По нашите затворени водоеми най-разпространена е каракудата. Именно затова тя е и една от най-търсените риби. Особено когато става дума за риболов на плувка или фидер. Сега тече забрана за риболов на по-голямата част от водоемите в страната

Половинката на Григор Димитров - Лолита Османова, заряза суеверието и е с него в Париж. Рускинята ще подкрепя най-добрия ни тенисист по време на втория турнир от Големия шлем "Ролан Гарос". Това ще е първата надпревара на българина по време на сезона на клей, на който тя ще присъства. Лолита пропусна всички турнири на червения корт в Европа

Като пролетни цветя цъфнаха неотразимата Силвия Кацарова и кученцето й, видяха топпапараците на "България Днес". Певицата привличаше погледите със свежото си, пъстро и стилно облекло, а кученцето й също грееше в розово елече. Снимки: България