Кметът на Стамболийски: Общината върви към фалит, почвам съкращения

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10722667 www.24chasa.bg
Кметът Георги Мараджиев иска помощ от държавата за тока и газа. Снимки: Община Стамболийски

Спираме всякакви ремонти, категоричен е Мараджиев

„До 2-3 месеца ще бъдем изправени пред фалит, заради цените на газа и тока“. Това прогнозира кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев и коментира, че 90% от българските общини са изправени пред тази опасност.

Градоначалникът е изпратил писмо до министъра на финансите Асен Василев за преразглеждане на изравнителната субсидия за общината, в което изказва опасенията си и подкрепя думите си с цифри от сметките на общината за ток и газ.

„През месец януари 2021 година сметката за ток за град Стамболийски беше 14 432,96 лв., а през януари 2022 година е в размер на 43 344, 37 лв. За газ през декември 2020 година сме имали сметка за 5 630 лева, а през декември 2021 година сумата е 28 249 лева. Това са сумите само за град Стамболийски. Огромна разлика! За цялата община токът за януари 2021 е бил 29 768,55 лева, а за януари 2022 - 77 317,48 лева. Газ за декември 2020 - 8 873,03 лева, а газ за декември 2021 - 35 727,24. За следващия месец очаквам 150 000 лева сметки! В същото време изравнителната субсидия за общината е увеличена със сумата от 10 300 лева. Тази сума е крайно недостатъчна за покриване на текущите нужди за съществуването на общината и това съм посочил и в писмото си до министър Василев, за да може да продължим да работим в полза на населението“, каза Георги Мараджиев.

По думите му общината не е фирма и не генерира печалба, за да може да покрива тези разходи. „Уличното осветление, детските градини – всичко това е ангажимент на общинската администрация, която само със собствени приходи няма как да се справи. Като кмет съм предприел всички необходими мерки, за да се справим: ще минем към съкращаване на служители, ще въведем режим на уличното осветление, ще спрем климатици и други отоплителни уреди в сгради и помещения общинска собственост. Отоплението ще е само на парно или ако няма такова, само с един източник на отопление. Дори и с тези мерки няма да можем да се справим сами, затова силно се надявам да получим финансова подкрепа от министерството. Иначе се връщаме към 2015-та година, когато, встъпвайки в първия си мандат като кмет, заварих в общинската каса 40 лева. Тогава успяхме да се справим. Трябва да успеем и сега. И най-важното, което искам е хората да са спокойни, че данъците няма да се пипат! Няма да има ремонт на улици, няма да има ремонт на тротоари, ремонтите и строителните дейности, които сме планирали, ще спрат. За площада, читалището, лятното кино и физкултурния салон на гимназията в Стамболийски има средства, които ни бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ, и тези обекти ще бъдат завършени. До пролетта започваме изграждане на улично LED осветление за икономии на електроенергия“, коментира още кметът Мараджиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" почете паметта на легендите Георги Аспарухов и Никола Котков. Изпълнителният директор Иво Ивков, председателят на УС Даниел Боримиров, служители, ветерани и привърженици поднесоха венци и цветя по случай 51-ата годишнина от трагичната гибел на двамата. Поклонението се състоя на Централните софийски гробища

Най-добрият български скиор Алберт Попов се сгоди. 24-годишният спортист предложи брак на дългогодишната си приятелка Деница Чаева. Тя не се бави дълго с отговора и любимият й бързо чу мечтаното "Да". След това двамата се похвалиха с щастливата новина в социалните мрежи. Алберт качи две снимки, на които бъдещата му жена гордо позира с годежния

Финансови зависимости са основната причина това ръководство на БФС начело с Борислав Михайлов да са се вкопчили така яростно във властта и да търсят всякакви юридически трикове да протакат делата в съда. Това твърди пред "България Днес" специалистът по спортно право Георги Градев. Михайлов призна в интервю за "Гонг"