Кои знакови дела на спецправосъдието са "на трупчета" и кои са в ход (Инфографика)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10692429 www.24chasa.bg
Лена Бориславова

Делата, които са започнали в спецсъда, ще бъдат довършени в най-кратки срокове, а на тези, които не са образувани и стоят на трупчета, ще бъде даден нов тласък, за да могат да бъдат разпределени бързо. Тези думи на Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков, предизвикаха реакция на Специализирания наказателен съд в четвъртък. Бориславова говори по Би Ти Ви за предстоящото закриване на специализираното правосъдие и реформата в КПКОНПИ.

“Обществото очаква изказванията по специфични теми да бъдат компетентни и да съдържат верни твърдения. Всички дела, които постъпват в българските съдилища, включително в специализираните, се образуват и се разпределят на съдебните състави още същия ден или най-късно на следващия. Този процес се отчита електронно”, пишат в позицията си от Специализирания наказателен съд. Посочват, че данните се отразяват веднага във Висшия съдебен съвет и всеки може да провери това в системата.

“Няма нито едно дело, което да е постъпило в специализираните съдилища и да не е образувано веднага, а да е поставено “на трупчета”, както твърди Бориславова. Никога подобни критики не са били отправяни към тези съдебни юрисдикции”, казват от институцията.

Говорейки за дела “на трупчета”, Бориславова вероятно има предвид тези, които са на разследване в Специализираната прокуратура и по тях няма внесен обвинителен акт в съда, показа проверка на “24 часа”. (Кои са процесите “на трупчета” и кои са в ход - виж в инфографиката.)

Според съдиите обещаното довършване в най-кратки срокове на започналите дела в същите съдилища е незачитане на принципа на разделението на властите и непознаване на материята. В Специализирания наказателен съд има сложни и обемни дела, по които има хиляди папки с доказателства и стотици свидетели.


Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Злополука е претърпяла дъщерята на президента Дарина Радева, видяха загрижените топпапараци на "България Днес". Красавицата се разходи до НАТФИЗ в столицата, за да се срещне с приятели, въпреки превързаната й ръка. В топлите пролетни дни тя заложи на небрежен стил и младежка класика - дънки с потник и кецове

Дружеска засечка на тротоара зарадва актьорите Камен Воденичаров и Цветан Николов, по-известен като Цецо Тотото. Двамата радушно се поздравиха, размениха приятелски думи и отпрашиха с широки усмивки след приятния лаф по задачи. Снимки: "България

Бригадир Аспарухов провери обстановката около столично заведение, видяха незабележимите папараци на "България Днес". Бившият разузнавач показа, че все още е в играта, след като няколко пъти обиколи един и същ периметър, оглеждайки всеки един детайл. Снимки: България