Захарта в пловдивските магазини се разграбва с голяма скорост, установи репортерска проверка. Има само пудра и кафява.
„Как ще си приготвя баклавата“, тюхкаше се възрастна пловдивчанка, дошла в една от веригите на Малката главна. Тя мигом се обърна и хукна да търси в друг магазин.
„Какво е Коледа без домашна баклава“, попита тя.
Магазинери признават, че захарта е един от най-търсените артикули преди празниците. Освен за баклава, тя е основна съставка и за тиквеник, който е неизменна част от трапезата на Бъдни вечер.
Мнозина прибягват и до други сладкиши, като коледни курабийки. „Аз например ще приготвя тирамису. Чудесен италиански сладкиш, където в целия свят го харесват“, заяви опитната домакиня Маргарита Генова.
Нямало обаче да се откаже и от баклавата. Приготвяла я с пакет и половина фини кори, 250 г разтопено масло, 500 г млени орехи, които разстила на две места в баклавата. След като я нареже на ромбове, я пече 15 минути на 200 градуса, за да се зачерви, а после я оставя в продължение на час да се изсуши във фурната. Залива я на следващия ден с топъл (но не горещ) сироп, приготвен от литър вода и 1 кг захар. Слага и малко лимон в него. Сиропираната баклава трябвало да престои поне денонощие, за да се напои хубаво.
Търговци уверяват, че няма дефицит на захар, просто търсенето тези дни е по-голямо. Те успокояват клиентите, че ще заредят отново.
Рафтовете с храни за домашни любимци обаче също се опразват. Собственици признаха, че се подготвят по-рано, за да избегнат струпванията и висенето по опашки. Други пък се стягат да пътуват и затова искат да се запасят.
Учудващо е, че в голямото предколедно пазаруване стелажът с тоалетна хартия във въпросния търговски обект също е почти празен.
Клиент беше награбил огромен пакет с 24 ролки. „Леле, да му отидем на гости“, подхилкваха се зад гърба му клиентки.