Мангъров до съюза на лекарите: Трябва да бъда отличен и поощрен, а не да ме обвиняват

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10473781 www.24chasa.bg
Атанас Мангъров СНИМКА: Румяна Тонева

До 5 заплати глоба и заличаване за 3 месеца на инфекциониста от лекарското съсловие, ако се докаже, че е нарушил професионалната етика

“Не съм извършил нарушение по Кодекса за професионална етика на лекарите в България”.

Този категоричен отговор дава доц. Атанас Мангъров в защитното си становище пред Българския лекарски съюз, който започна разследване срещу него.

Инфекционистът бе обвинен от свой колега, че е направил множество неверни твърдения за коронавируса

и пандемията. Според д-р Петър Петров доцентът не действал в интерес на живота и физическото здраве на пациентите и уронвал честта и достойнството на лекарската професия. Сигналът се базира на интервю на Мангъров, в което твърди, че ваксините не са ефективни, сертификатите са дискриминация, а тестовете за деца са ненужни.

Във вторник изтича срокът, който дадоха от БЛС на доц. Мангъров за обяснение, той внесе отговора си днес. В становището си твърди, че сигналът срещу него няма нито правно, нито морално основание.

Публичните изяви на Атанас Мангъров заплашвали общественото здраве у нас, се твърди в обвинението. Той обаче е категоричен, че професионалното му становище е израз на вътрешното му убеждение.

Мангъров е обвинен още, че много от мненията му са неверни от научна и епидемиологична гледна точка. Неетично било да се подават такива сигнали, отвръща той.

В сигнала си д-р Петров се уповава на чл. 3 от Етичния кодекс на лекарите, който гласи, че “лекарят действа в интерес на живота и здравето на пациента”. Доц. Мангъров отрича да е нарушил този член, тъй като обвинителят му не е бил негов пациент. А според инфекциониста

оплаквания може да подават само пациентите му

Д-р Петров обаче вижда нарушение и на текст от кодекса, според който “лекарят съдейства за популяризирането на здравословен начин на живот и обществената хигиена”. Именно въз основа на този член пък доц. Мангъров трябвало да бъде отличен и поощрен за дейността си, твърди самият той в отговора си до БЛС.

Петров настоява инфекционистът да понесе максималното по тежест наказание от Централната етична комисия. То предвижда порицание и глоба в размер от 1 до 5 минимални работни заплати, както и да бъде заличен от регистъра за три месеца.

Много медицински аспекти още не са напълно изяснени и се наблюдават противоречиви становища и резултати от научни изследвания и точно така работи науката, отговаря Мангъров. “Срещат се различни мнения и се представят различни доказателства, за да се намери ефективно и безопасно за пациента решение”, пише инфекционистът.

От началото на пандемията у нас Мангъров представя различно мнение от това на колегите си. Лекарят е против задължителната ваксинация и ваксинирането на деца. През лятото бе излязъл и на протест срещу COVID мерките.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изборът на Кирил Десподов за "Футболист на годината" предизвика сериозно недоволство в спортните среди. Крилото на "Лудогорец" изпревари 41-годишния Мартин Камбуров, който през изминалата година подобри рекорда на Петър Жеков за най-много отбелязани голове в елита на българския футбол. Въпреки това Камбуров отново се размина с приза

Със свежи наушници в минусовите температури се разхожда Искра Радева, установиха горещите папараци на "България Днес". Водещата, за която се говори, че скоро пак ще се върне на екран, обиколи София със своя приятелка и не спря да говори. Снимки: България

Диа Евтимова дълги години беше втора тенис ракета на България. Тя достигна до 145-о място в световната ранглиста. 34-годишната ветеранка беше съпродуцент на мотивираща песен за Новак Джокович, създадена от германския музикант Томи Рийв. Парчето се казва "King Nole". - Диа, как ви хрумна да продуцирате песента? - Идеята беше моя