Излезлият от ареста шеф на МЦ в Раковски д-р Иван Попов: Сигурно е донос

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10456146 www.24chasa.bg
Директорът на медицинския център в Раковски д-р Иван Попов.

- Две момичета от регистратурата въвеждат данните в националния регистър, а една сестра боцка - това е екипът, казва той

Д-р Иван Попов е директор на медицински център „Света Елисавета” в Раковски и бе един от задържаните медици за издаване на фалшиви сертификати, които бяха освободени. Работи в Раковски от 22 години и винаги е бил на ръководни позиции. По специалност е кардиолог. Д-р Попов отговори на въпросите на "24 часа".

- Бяхте задържан за 24 часа по разследването за фалшиви сертификати, разпитан само като свидетел и освободен без обвинение. Какво е вашето обяснение за това, д-р Попов?

- Честно казано, дойде ми като гръм от ясно небе и нямам никакво обяснение. Мислех през тези два дни и не мога да предположа нищо друго, освен че става дума за злонамереност. Може би за някакъв донос, защото при нас фалшиви сертификати не са се издавали, не се издават и няма да се издават.

- От прокуратурата обаче твърдят, че неистинските сертификати от вашия център са 200. Възможно ли е това да се е случило без ваше знание?

- Това пък е пълен абсурд. Откакто се заговори за фалшиви сертификати преди няколко месеца, има заповед и на собствениците на центъра, и мои лични указания като ръководител и сме предвидили вътрешни наказания и за най-малкото нарушение. Сигурен съм, че никой от моите служители не се е изкушил и не би направил нещо такова. Работя с тези хора от 20 години, с някои от тях – и от повече, имам им пълно доверие. А и тази бройка от 200 души е напълно необяснима. Явно е грешка или недоразумение. Води се разследване и се надявам много бързо да са се установи истината. Иначе аз съм спокоен, макар да не ми се е случвало досега да ме разпитват в Икономическа полиция. Но ме притеснява, че всичко това уронва престижа на медицинския център, а това за мен е най-важното, защото за нас основното е медицинското обслужване на хората, а не ваксините. Имунизациите ни дойдоха като допълнително натоварване, аз поначало не исках да ставаме ваксинационен център, но от РЗИ – Пловдив, ме извикаха и настояха да се заемем и с това. Така се тръгна.

- Центърът има филиали в съседните Белозем и Брезово. Възможно ли е там да са издавани фалшиви сертификати, все пак става дума за други населени места и контролът е по-труден?

- Ваксини се правят само при нас в Раковски и в Белозем. Но няма как да стане и в това село, казаното от мен за Раковски важи и за филиала.

- Кой въвежда данните в националния ваксинационен регистър?

- Две момичета, които работят на регистратурата. А една сестра боцка пациентите, това е екипът. После данните се въвеждат с моя електронен подпис, защото трябва да е на лекар.

- Имате ли доверие на тези хора?

- Напълно, 100%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гей афера в сръбския футбол тресе обществеността в западната ни съседка. Става въпрос за двама играчи, които са бисексуални, съобщава "Курир". И двамата крият като крак на змия склонността си към един и същи пол, а за параван служи фактът, че се представят публично като примерни, семейни хора. Но това не е всичко

Може да си супер звезда на театралната сцена и в киното, но когато живееш в България, това не значи кой знае какво. Доказва го актьорът Стефан Мавродиев, който сам си пазарува каквото му е необходимо и си носи торбите. Ако беше в Америка, щеше да има поне двама помощници. Снимки: България

Шестото място в слалома на олимпиадата в Пекин не е невъзможна мечта за най-добрия ни алпиец Алберт Попов. Мнението си пред "България Днес" казва легендата на родните ски Петър Попангелов, който има две шести места на игрите в Лейк Плесид през 1980 г. и в Сараево през 1984 г. точно в най-техничната дисциплина