Антарктида влиза в Природонаучния музей на БАН

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10453816 www.24chasa.bg

За първи път Националният природонаучен музей при БАН ще има постоянна експозиция, посветена на биоразнообразието на Антарктида, включваща риби, птици, морски безгръбначни и някои видове водорасли и лишеи, предаде БНТ.

Част от екземплярите са много редки, а други са нови за науката и затова имат не само важна музейна стойност, но и висока научна стойност. Те са събирани по време на изследванията на морето около българската антарктическа база на остров Ливингстън.

Сред най-интересните експонати, които посетителите ще могат да видят, са два екземпляра от уникалната ледена риба. Тя е представител на единственото семейство гръбначни животни, в чиято кръв няма хемоглобин и е бяла на цвят. Освен нея във витрината са изложени и 5 вида нототениеви риби. Любопитното при тях е, че имат специални гликопротеини в кръвта, играещи ролята на антифриз, които ги предпазват от замръзване в ледените условия на Антарктида.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят и с интересния пингвин на Адели, който рядко се наблюдава около Българската полярна база, както и с няколко вида морски безгръбначни и представители на местната флора. Внимание привлича и гигантският антарктически червей, който достига над метър на дължина. Последните изследвания доказват, че този вид синтезира цял набор от невротоксини, които му служат за това да оцелее и да не стане жертва на хищниците. Тези биологично активни вещества имат потенциал да се използват във фармацията и по-специално за лекуване на някои изключително тежки заболявания като "Алцхаймер" например.

Експозицията "Биоразнообразието на Антарктида" е изготвена под ръководството на доц. Тихомир Стефанов от Музея и с активното участие на доц. Любомир Кендеров от СУ "Св. Кл. Охридски" и гл. асистент Боян Златков от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Обновената витрина ще бъде открита на 1 декември от директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и директора на Природонаучния музей проф. Павел Стоев.

1 декември е и денят, в който всяка година международната полярна общност отбелязва Международния ден на Антарктида.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

? Кои са жените в живота на Илия Павлов ? Защото сватбата на Илия Павлов с Дарина е срам за него и за баща му ? Какви съвети за жените дава Павел Найденов на сина си За всичко това и още много любопитни ситуации разказва бащата на Илия Павлов - Павел Найденов - в минипоредицата от 6 епизода на в. "България днес"

Правилата са за всички, включително и за Джокович Без връзки и пари нямаш шансове Григор не беше единственият добър от своето поколение Кой е той Васил Младенов е необикновен тенисист. Освен със спорт, той се занимава с музика, завършва и социология в Ню Йорк. Неговата майка е рускиня, а дядо му Лев Шулга е известен треньор в бившия СССР

Смело си джитка из столицата Борис Бонев. Въпреки заплахите за живота му лидерът на "Спаси София" обикаля из града и се среща с познати във видимо добро настроение и без да изглежда притеснен. Снимки: България