Потвърдиха: стари срещи с опитомените коронавируси вдигат имунитета към новия

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10439126 www.24chasa.bg

Няма отговор обаче дали след COVID ще сме по-защитени от банални настинки

Виждали сте как в добрите авиокомпании правят преди излитане кръстосана проверка на сигурността на вратите - първо, че са заключени, и после - че не могат да бъдат отворени. Чак тогава се казва на висок глас, че защитата работи.

Подобен крос чек, но на имунната защита от новия пандемичен вирус SARS-CoV-2, който причинява COVID, са направили учени от Цюрихския университет.

След поредица от имунологични тестове те съобщават, че са потвърдили хипотезата за кръстосан имунитет на човека към всички прехвърлили се от животни коронавируси. Доказват го двупосочно. В сравнение с незаразени, хората, които са се срещали със SARS-CoV-2, имат по-малко антитела срещу старите коронавируси, които причиняват обикновените настинки. Освен това се оказва, че за хората с високи нива на антитела срещу безобидните коронавируси е по-малко вероятно да стигнат до болница след заразяване със SARS-CoV-2.

Така новото изследване показва, че силният отговор на антитела към опитомените от дългогодишен контакт с човека коронавируси повишава нивото на антителата срещу SARS-CoV-2.  Така че някой, който е придобил имунитет към безобидните коронавируси, е по-добре защитен от тежки инфекции с пандемичния патоген. Този тип имунен отговор се нарича кръстосана реактивност и се проявява не само при антителата, а и при и Т-клетъчните отговори - следващо ниво на защита от т.нар. клетки на паметта.

Имунните отговори на паметовите клетки са много по-ефективни от кръстосано реактивните отговори. Но въпреки че защитата не е абсолютна, реакцията на кръстосания имунитет съкращава инфекцията и намаляват нейната тежест. 

В своето проучване изследователите са използвали специално разработен алгоритъм за анализ на нивата на антитела срещу четири човешки коронавируса в над 820 серумни проби, взети преди появата на вируса в Ухан. Също така изследват 390 проби от заразени със SARS-CoV-2.  Комбинирането на тези анализи с компютърни модели позволява на екипа да предскаже точно колко добре антителата ще се свържат с вируса и ще го неутрализират още на входната врата - в носоглътката.

Това дава основание на екипа от Института по медицинска вирусология към университета да твърди, че кръстосаната реактивност намалява тежестта на инфекцията на боледуващите сега. И съответно да даде още един възможен отговор защо едни хора едва оцеляват от COVID, а други дори не разбират, че са били заразени.

Дали обаче кръстосаната реактивност работи и в обратната посока - имунитетът срещу SARS-CoV-2 да ни пази в бъдеще от настинки? Ще разберем след години.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Веселин Плачков крачи смело, докато разменя телефони от ръка в ръка. Зоркото око на фотографите от "България Днес" улови актьора, издокаран с модерна бохо визия. Докато всички се сбогуват с топлите дни, мъжът, изиграл ролята на Васил Левски, впечатлява с избора си на летен тоалет. А някои минувачи го объркаха с певеца Коцето Калки

Актрисите Боряна Братоева и Алена Вергова седнаха да пият кафе заедно, видяха папараците на "България Днес". Щерката на Юлиан Вергов е заложила на зебров принт, докато гаджето на Цитиридис – Братоева, очевидно предпочита по-семпли цветове. Красивите дами си побъбриха сладко в компанията и на други техни приятели, след което си тръгнаха по задачи

На сладкарница заведе сина си Боряна Шехтова, видяха лакомите папраци на "България Днес". Манекенката, която от говини живее в Дубай не може да се нарадва на насленика си и го глези с всякакви лакомства. Снимки: България