Посолството ни в Лондон във фейсбук утре за правата ни след Брекзит

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10332413 www.24chasa.bg
Посолството ни в Лондон

Информационни дни на 28 октомври и 4 ноември за трудовите и социалните права на българите в Обединеното кралство след Брекзит ще се излъчват на живо във фейсбук страницата на посолството ни в Лондон - https://www.facebook.com/bulgarianembassylondon, информират от посолството на сайта си.
От 10:00 до 13:00 часа на 28 октомври ще бъдат разгледани социално и здравноосигурителните въпроси, а на 4 ноември по същото време ще бъдат обсъдени темите, касаещи упражняването на трудова заетост.
Всеки, който има конкретен проблем или въпрос, може да изпрати запитване на следната електронна поща: social@bulgarianembassy.org.uk.
Напускането на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия на Европейския съюз и въвеждането на нова правна рамка на обществените отношения в сферата на социалната сигурност и достъпа до пазара на труда поражда много въпроси относно запазването и ползването на осигурителни права, достъпа до пазара на труда и защита на трудовите права, отбелязват от посолството ни. В тази връзка Службата по трудови и социални въпроси на Министерство на труда и социалната политика към Посолството на България в Лондон организира и информационните дни на 28 октомври и 4 ноември относно трудовите и социалните права на българските граждани в Обединеното кралство след Брекзит.
Всички заинтересовани ще могат да получат информация за условията за придобиване на право на пенсия по българското законодателство, сумиране на периоди и определяне на размера и изплащането на пенсии при наличие на осигурителен стаж в Обединеното кралство и България, както и каква е процедурата, какви са необходимите документи и практическите стъпки.
Ще се разяснят и условията за придобиване право на обезщетение за безработица, как се определя размера на обезщетението, каква е процедурата и необходимите документи за кандидатстване за обезщетение за безработица при завръщане в България, стъпките за актуализиране на здравноосигурителен статус и потвърждаване на здравноосигурителни периоди, как се възстановяват здравноосигурителни права в България.
Българите ще получат информация и за правото на медицинска помощ в рамките на Споразумението за оттегляне и Споразумението за търговия и сътрудничество, Европейска здравноосигурителна карта, какви са възможностите за защита на трудовите права на българските граждани, работещи в Обединеното кралство при използването на посредническа агенция или предприятия, осигуряващи временна работа, кои са най-често срещаните порочни практики, нарушаващи и ограничаващи правата на работниците, както и за какво да внимават, за да не станат жертва на такива.
Защита на трудовите права, достъп до социални обезщетения, право на трудова заетост в контекста на Схемата за уседналост са другите теми, по които ще бъде предоставена информация от експерти от Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", Агенцията по заетостта и неправителствената организация Work Rights Centre.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Една от най-известните двойки в кеча се разпадна. Шарлът Флеър е скъсала с колегата си Андраде. Това стана, докато подготвяха сватбата си. Церемонията е отменена, а причината за края на връзката им не е известна. Шарлът, чието истинско име е Ашли Елизабет Флеър, и Андраде бяха заедно 2,5 години. Те обявиха годежа си през януари 2020-а

По Никулден стават чудеса в морето! Наш моряк и риболовец спасява малко делфинче, заплетено в мрежите му, а след това самият той се спасява в зловеща буря. От признателност и благодарност морското животно става приятел с добрия човек и започва да се връща при него. Уникалната история разказа пред "България Днес" самият Иван Иванов

Борислав и Радослав Цоневи са най-полезните играчи на "Левски" от началото на сезона, показва статистиката. Близнаците са с участие в половината от головете на "сините" в Първа лига. Отборът на Станимир Стоилов се е разписал 21 пъти до момента. В 12 от головете са замесени двамата братя. Борислав е голмайсторът на "Левски"