Науката е извор на знание, основа за вземане на правилни решения в трудни времена и дава отговор на въпроса за смисъла и съдържанието на работата в условията на пандемия от COVID-19 вече втора година за осигуряването на безопасността по агрохранителната верига. Това заяви
директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига /ЦОРХВ/ проф. Георги Георгиев по време на 14 Научна конференция "Устойчива наука за безопасна храна". Събитието се проведе днес в онлайн формат и бе организирано от ЦОРХВ, предаде БТА.
Конференцията бе открита от заместник-министъра на земеделието, храните и горите доц. Крум Неделков, който информира, че "оценката на риска по хранителната верига бе използвана при взимането на управленски решения. С приемането на Регламент 178/2002 за безопасността на храните и за създаването на Европейския орган по безопасност на храните /EОБХ/ през 2002г. се утвърди принципът, че оценката на риска трябва да предшества вземането на управленски решения и тя да се основава на научни знания и достоверни факти, да се осъществява отделно от управлението на риска по независим, безпристрастен и прозрачен за обществото начин и да служи като основа за предприемане на законодателни и контролни мерки, управленски решения и политики".
Приветствие към участниците поднесе и проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/, която отбеляза, че "НЦЗПБ и ЦОРХВ трябва да продължат да работят в тясно сътрудничество, защото науката няма граници и, когато сме заедно, можем да стигнем далеч в разработването на новите научни постижения".
Дейността на Центъра за оценка на риска по хранителната верига е в полза на компетентните органи - Министерство на земеделието, храните и горите, Българска агенция за безопасност на храните и други, ангажирани с управлението на рисковете при създаването на политиките по здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрола по безопасността на хранителната верига, в полза на бизнес операторите на храни, потребителите и на обществото като цяло. Към него е включена и контактната точка на ЕОБХ.
Информацията е на пресцентъра на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.