Решиха: Със 150% поскъпва домуването на кола в синята зона в Пловдив

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10329639 www.24chasa.bg
Доц. Ангел Иванов /вляво/ води днешната сесия. Снимка: Авторът

Ударът няма да е сериозен, 12 лева излиза месечно, каза зам.-кметът Тодор Чонов

От 60 на 150 лева става годишната такса за домуване на автомобил в синята зона на Пловдив. Това решиха общинските съветници. Увеличението засяга хората, които живеят в обхвата на синята зона. Според съветника от "Съюз за Пловдив" Евелин Парасков само от това завишение в хазната ще влязат 5-6 милиона лева. Той изчисли, че "корекцията" ще обхване около 50 000 автомобила. "Дали това увеличение ще подобри работата на синята зона", попита Парасков. И допълни, че по неговите изчисления завишението е с 300%.
Зам.-кметът Тодор Чонов му отговори, че 15% от замърсяването на въздуха в Пловдив се дължи на транспорта. Затова една от мерките била да бъдат изтласкани колите от центъра на града към периферията. "Увеличението на цената на домуващите автомобили в синята зона излиза средно по 12 лева на месец. С оглед на инфлацията завишението е обосновано", обясни Чонов. Според него ударът върху гражданите нямало да е сериозен.
Отпор от страна на съветника от ВМРО Димчо Петров срещна предложението да бъдат завишени с 1 лев входните билети за деца, ученици и студенти в Природонаучния музей. Той настоя цените да останат непроменени.
"Уважавам позицията, изтъкната преди малко, но ние правим нови инвестиции и до края на годината откриваме нови 3 зали. Това предложение е направено още през март и цели да ни даде глътка въздух. Основната част от посетителите ни са деца, ние ги уважаваме, но разходите ни много се увеличиха, а приходите ни доста намаляха. Дали ще е един, или два лева, и двете суми са символични. Решението е ваше“, каза директорът на музея Огнян Тодоров. „Именно защото музеят е насочен към децата, не трябва да вдигаме цените за тях. Може да се помисли по друг начин да бъдат компенсирани загубите“, отвърна Димчо Петров. В крайна сметка съветниците запазиха съществуващите цени.

Днешното заседание на общинския съвет се води от зам.-шефа Ангел Иванов (БСП), тъй като председателят Александър Държиков е в отпуск.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С ядки се храни Явор Борисов. Актьорът, който нашумя със сериала "Ол инклузив" и няколко театрални постановки, чинно си сложи маската, преди да влезе в магазина за бадеми и фъстъци. Борисов си купи малко пакетче, от което си хапва ядки с кеф. Снимки: България

Човек разходи пуйка на каишка в центъра на София. На необичайната гледка се натъкна софиянец тази сутрин. Снимка: Забелязано в

На лов за стоки се впусна Митко Павлов. Водещият явно се е възползвал от Черния петък, защото беше изловен да си прибира пратка от фирма за куриерски услуги. Какво ли си е купил? Като гледаме пакета, ще да е нещо по-голямо. Снимки: България