Ръжево Конаре: Концесионер ни пресуши кладенците, оставаме без поминък

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10210548 www.24chasa.bg
Добивът на инертни материали край Ръжево Конаре притеснява местните жители.

Местните обвиниха фирма за добив на инертни материали, ще търсят помощ от държавата

Голяма част от земеделците в пловдивското село Ръжево Конаре са на път да се откажат от своя поминък. Основната причина  не е свирепата градушка от 28 август, която унищожи реколтата им, а голямото спадане на нивото на водата в кладенците им.

“Проблемът стана много тежък през последните години. Водата в землището ни намаля -
30% от
кладенците
в селото вече
са напълно
пресъхнали
и не могат да се ползват за напояване.

В моя например нивото на водата падна с 60 сантиметра и помпата ми работи не повече от половин час, след което спира”, заяви кметът на Ръжево Конаре Димитър Гинов.

Той добави, че земеделците се принуждават да бият сонди вече на 20 метра в земята, а не на 5 метра, както е било преди време, което изисква изразходване на много средства. Напояването им излиза скъпо и някои направо казали, че ще се откажат от дейността си и ще тръгнат към Пловдив и други големи градове, за да си търсят работа.

“Много жители на селото обвиняват фирма “Водстрой”, която добива инертни материали в нашето землище. Говорихме с тях, те увериха, че не слизат по-дълбоко в първия водозадържащ слой”, заяви кметът.

Той обаче добави, че местните вече са се напатили доста и не вярват на концесионерите. Поради тази причина искат всички фирми, които добиват инертни материали в района, да спрат дейността си.

През август жителите на Ръжево Конаре проведоха няколко протеста, като дори спряха камионите, превозващи инертни материали.

Тогава Пламен Николов, зам.-кмет на община Калояново, в която е Ръжево Конаре, настоя за среща с институциите, за да се изяснят параметрите на концесията и да бъдат обсъдени притесненията на гражданите от използването на нерегламентирани пътища и преминаването през реката.

Кариерата е на около 2 км от селото. В общината обаче нямат информация за обхвата на концесията, а сега фирмата разширява дейността си със закупени нови имоти. Именно това много притеснява местните хора, които излязоха на протести. В началото на септември ситуацията се успокои, но напрежението остана.

“За нашите хора всяка голяма машина е чудовище, което ограбва и разрушава коритото на река Стряма, а те остават без вода. Хората преживяха какво ли не и затова реагират остро”, коментира кметът на Ръжево Конаре Димитър Гинов. (Коментар на фирмата виж по-долу.)
Той добави, че вече
има образувани
четири големи
язви по речното
корито
и ще са необходими много усилия и средства за тяхното премахване.
Местните жители се организират в социалните мрежи, за да потърсят съдействие за проблема пред държавните институции.

“Селото ни буквално се топи. От 5000 преди 30 г. сега в него живеят не повече от 1400 души. Мнозина се отказаха от земеделие заради недостига на вода и отидоха да живеят на други места, където си намериха работа. Ако не решим този проблем, хората ще продължат да напускат”, категоричен бе кметът Гинов.

Фирмата концесионер: Упреците са неоснователни

Концесията ни е отпреди 10-ина години и е напълно законна, разрешена е от всички институции, които трябва да направят това. Обвиненията към нас са неоснователни.

Това заяви Христо Славов, главен инженер на концесионера “Водстрой”. Той добави, че фирмата си плаща всички такси към държавата и не създава проблеми. Освен това навремето концесията е минала на обществено обсъждане и никой не е имал нищо против нея.

“Добиваме инертни материали в парцел, съседен на река Стряма. Нашата дейност по никакъв начин не влияе на дъното на реката и на нивото на подпочвените води”, категоричен бе Славов. Той добави, че същата дейност се реализира от друга фирма вече над 30 г. на отсрещния бряг на реката и не е имало проблем.

“Започнахме работа преди 3 седмици и веднага ни се струпаха проблеми - започнаха протести на местните хора с ултиматум да спрем работа веднага”, заяви главният инженер на “Водстрой”. Той добави, че са се опитали да проведат разговори с недоволните жители. 

“Разбираме притесненията на хората, че кладенците им пресъхват, но това не е от нашата дейност. Не е възможно нашият добив да сваля нивото на водата. Работим по най-съвременните методи. Не сме стигнали до нивото на подпочвените води”, категоричен бе инж. Славов. Той изрази учудване, че след като повече от 10 години не е вършена никаква дейност по тяхната концесия, още миналия месец, когато са започнали работа, веднага се е стигнало до недоволство. И добави, че най-вероятно хората, които са срещу тях, са мотивирани по друг начин.

“Големият проблем с подпочвените води на много места у нас възникна преди повече от 10 г. Тогава се извършваха безплатни корекции на речните корита за сметка на фирмите, които получаваха право да добиват там баластра. Това доведе до спадане на нивото на реките и на подпочвените води. Заради този проблем страдат местните жители”, категоричен бе инж. Славов. Той добави, че извършената в началото на септември проверка от РИОСВ не е открила нарушения и че дейността им е легална и законна.
Фирма “Водстрой” ще подпише договор с община Калояново за поддръжка на пътя.

“Ние не сме длъжни да го направим, тъй като пътят е общински и нашата техника може да минава по него. Мислим обаче не само за колите на местните хора, а и за нашите камиони, които ще се повредят, ако се движат по лош път”, добави инж. Славов. Заради предстоящите избори за кмет на община Калояново, насрочени за 3 октомври, договорът не е подписан.

РИОСВ затвори част от пътя

След протестите на жителите на Ръжево Конаре РИОСВ- Пловдив, извърши проверка. Бе установено, че пътят, по който минават камионите с баластра на концесионера, попада в границите на защитената зона на река Стряма от мрежата “Натура 2000” за опазване на дивата флора и фауна.

На концесионера са дадени предписания да не допуска преминаването на транспортни средства до базата на фирмата откъм река Стряма и да се намери друго място за придвижването им.

Това трябва да стане чрез преграждане на пътя, ограждане на обекта или по друг подходящ начин, се казва в предписанието на РИОСВ. Срокът за изпълнение е 10-дневен.

От “Водстрой” заявиха, че ще изпълняват всички предписания. Други нарушения от страна на концесионера не бяха открити.

За предприетите действия на инспекцията е уведомено гражданското протестно сдружение, подало жалбата, както и кметът на Калояново.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекордьорът по титли от "Аустрелиън Оупън" Новак Джокович завоюва безпрецедентен десети трофей в Мелбърн. Той удари във финала Стефанос Циципас без да му даде нито сет - 6:3, 7:6(4), 7:6(5). Интересното е, че Ноле загуби само един единствен сет в целия турнир. Сърбинът спечели първата част с 6:3 рутнно само за 36 минути чрез ранен пробив

Исках да стане криминален патoлог. Това каза в "Събуди се" по "Нова" Деси Цонева. Дъщерята на покойния Димитър Цонев се запалва по криминалистиката като дете. Чете много романи от този тип. Насока към тях и дава баба й. "Много четях криминални романи. И най-много ме грабна работата на патолога, който разкрива случаите", разкри още Цонева

Мечка, която не спи зимен сън, сериозно стресна жителите на смолянското село Могилица. Местните хора забелязват, че върху новонатрупания сняг има стъпки от хищник. По техни думи става въпрос за малка по размери мечка, но се чудят защо по това време на годината косматият бозайник не се е отдал на зимен сън