Десетки се наредиха да опитат ашуре и шербет пред Джумая джамия в центъра на Пловдив. Над 1000 десерта от турския сладкиш са предназначени за раздаване. Днес е денят на ашурето и се прави специален ритуал. На него присъства областният управител Ангел Стоев, който първо отпи от сладката напитка, а след това опита изумителния деликатес. Същото стори и новият генерален консул на Турция в Пловдив Корхан Кюннгерю.
"Това е яденето на изобилието в турската кухня", каза Цветелина Христова, която аранжира казана с десерта, като посипа в кръгове смлян шам фъстък, кокос, бадеми. Вътре в самото ашуре пък има сушени кайсии, смокини, стафиди, нахут, фасул.
Приготвя се цял ден и затова е много вкусно, обясни Христова.
Преди да започне самият ритуал девойка с табла поднасяше на минувачи чашки с шербет. "Много е вкусен, ухае деликатно на канела", казаха жени и дадоха на малкото си дете в количката да отпие.
В церемонията за деня на ашурето участва и единственият дервиш у нас - пловдивчанинът Васил Тосев.
Посланията в деня на ашурето са за мир, солидарност, разбирателство, състрадание, толерантност. Това е повод за сплотяване на цялото човечество и се счита за обща ценност на всички основни религии. Празникът се отбелязва на 10-ия ден от месец Мухарем по мюсюлманското летоброене. Той е белязан в историята с много важни за човешкия род събития. Такова е краят на Потопа и акостирането на Ноевия ковчег. В този ден Адам (или Адем) е изведен от Рая, тогава среща отново Ева.
Денят "Ашуре" се свързва още и със спасяването на евреите от Египет. Тогава те нямат какво да ядат и получават повеля от Всевишния всеки да събере каквото намери и от това да направят гозба. Така има боб, нахут, захар, жито, мляко, а днес ние я познаваме като ашуре.