Премиерът Янев: От утре забрана за почистване на стърнища, огънят тръгвал от сухи треви

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10052351 www.24chasa.bg

От утре се забранява почистването на стърнища, като една от мерките за ограничаване на пожари. Това съобщи премиерът Стефан Янев, който свика в Министерския съвет извънредно съвещание за справяне със ситуацията с пожарите. Повечето били предизвикани. предимно от запалване на сухите треви, както и от искри от техниката за почистването им. Заповедта ще е на земеделския министър Бозуков. Янев заяви, че трябва и механизъм за контрол при изгарянето на отпадъци.

Премиерът каза още, че ще бъде разпоредено на областните управители да свикват съветите за бедствия, които да изработят мерки на местно ниво.

Системата за оповестявани все още не била готова, имало технически проблеми. Тя ще бъде в помощ на общините при пожари и за взаимодействие на местно и национално ниво.

Премиерът изказа съболезнование на близките на загиналите двама горски служители при гасенето на пожар при с. Петрово, община Сандански. 

Главен комисар Николай Николов, директор на ПБЗН,  съобщи, че  в другите пожари, единият от които е в  Старосел, са изгорели 4 къщи и стопански постройки. Към с. Петрово са изпратени допълнителни сили. 

Горещините, които се прогнозират до 15 август, правят рискови Централна и Западна България, каза още главният комисар.

  да 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Петя Буюклиева не иска да дели наградата си с бургаската звезда и Марги Хранова "За мен е истински празник да участвам в софийски конкурс. Най-накрая да ме оценят и тук", каза с усмивка на устата си голямата наша певица Тони Димитрова. Изпълнителката на "Ах, морето" подели първото място на XI "Международен фестивал за поп и рок музика София" с

На кафе и минерална вода седна Славена Вътова. Облечена със секси бяла ризка над спортен клин и бюстие, миската събра погледите на случайните минувачи. Снимки: България

Да попуши на спокойствие седна Стефан Димитров. Докато весело си пафкаше, прочутият композитор не спря да говори по телефона си. Накрая Димитров метна фаса си в шахта на улицата. Да не вземе да я запуши, че идат дъждове? Снимки: "България