Пловдив загуби един от най-големите си литератори - доц. Атанас Бучков

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10050108 www.24chasa.bg

Един от най-талантливите пловдивски филолози - доц. Атанас Бучков, възпитал поколения филолози от ПУ "Паисий Хилендарски", си отиде от този свят на 72 г. Той е починал внезапно, съобщиха негови приятели в социалните мрежи.

„Ще го запомним с благия му нрав, със съпричастието към болките и проблемите на всеки, с високи етични стандарти, които прилагаше в академичното ни семейство”, казват колегите му. 

Доц. Бучков беше сред хората, които вградиха смисъл, емоции и енергия във филиала в Смолян, пише на некролога му.

В университетското си битие доц. д-р Атанас Бучков (1949 – 2021 г.) се налага като изследовател с влечение към теоретично осмисляне на явленията, принципно обвързани с изискването за хуманистична ангажираност на художествените послания. Ранните му книги „Литературнокритически фрагменти“, „Емилиян Станев и проблемът за кризата на авторството“, „Критически залисии от вчера и днес“ го представят като задълбочен научен тълкувател. В зрялата си научна възраст доц. д-р Атанас Бучков създава изследвания, които доказват и утвърждават значимостта му като учен и оригинален интерпретатор.

Дългогодишният ръководител на Катедра „Българска литература и теория на литературата“ се проявява като достоен учен и човек, загрижен за израстването на поколения преподаватели от Филологическия факултет.

Неговата емпатийна колегиалност и отзивчивост са в основата на преподавателския му авторитет. Всеки колега, който се е обърнал към него за помощ и съдействие, винаги е получавал всеотдайна подкрепа и искрено човешко съпричастие, се посочва в съобщение на университета до медиите.

Заслугите му за усвояването на научния и моралния дух на големия литературовед Михаил Бахтин са сред литературоведските му постижения.

Добродетелен човек и приятел, доц. д-р Атанас Бучков е сред паметните филолози на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Екипът на 24ploovdiv.bg изказва искрени съболезнования на съпругата му Мая Бучкова, дългогодишен пловдивски журналист, и неговата дъщеря!

Опелото ще се състои на 5 август 2021 г. от 12.00 часа в църквата на Централни гробища в Пловдив.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Пролетта е времето, когато шарановите риби започват да се хранят активно след дългата зимна летаргия. По нашите затворени водоеми най-разпространена е каракудата. Именно затова тя е и една от най-търсените риби. Особено когато става дума за риболов на плувка или фидер. Сега тече забрана за риболов на по-голямата част от водоемите в страната

Половинката на Григор Димитров - Лолита Османова, заряза суеверието и е с него в Париж. Рускинята ще подкрепя най-добрия ни тенисист по време на втория турнир от Големия шлем "Ролан Гарос". Това ще е първата надпревара на българина по време на сезона на клей, на който тя ще присъства. Лолита пропусна всички турнири на червения корт в Европа

Като пролетни цветя цъфнаха неотразимата Силвия Кацарова и кученцето й, видяха топпапараците на "България Днес". Певицата привличаше погледите със свежото си, пъстро и стилно облекло, а кученцето й също грееше в розово елече. Снимки: България