Талантът ще победи омразата!

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/13689434 www.24chasa.bg
Евгени Будинов СНИМКА: Десислава Кулелиева

"В детството си живеех до театъра в Добрич и прекарвах всяко свободно време в него – и като зрител, и на сцената с останалите деца от детската театрална студия. За мен театърът беше важно училище – да чета, да мисля, да разбирам другия. Най-голямото щастие беше да хвана нощния влак и да дойда на премиера в Народния театър в София. Във времената, в които свободата се усещаше в междуредието и само в импровизациите на актьорите и режисьорите. В които театърът обединяваше, будеше, вдъхновяваше. Днес с тъга следя как Народният театър се оказа раздиран от омразата и разделението. Докъде стигнахме? 30 години след началото – политическата принадлежност отново да определя ролята?! Не талантът, а това дали мислиш като режисьора или не... Големият талант не може да бъде оправдание за диктатура и желание да доминираш на всяка цена. В театъра винаги са работили хора с различни възгледи, но никога, както сега, не са се опитвали да се унищожат един друг публично заради инакомислие. Кой би дръзнал например да каже някога, че Народният театър е на БСП само защото големият Стефан Данаилов беше депутат от тази партия? Не само, че това не беше повод за омраза, а точно обратното – беше мост за постигане на общи национални съгласия. Да си спомним речта му в парламента, когато помогна на БСП да определи позицията си за НАТО. Големият талант намира начин да победи демона в себе си. Ако ли не успее – толкова по-жалко.

Народният театър винаги е бил и трябва да остане свято място, в което творци и публика в общо съпреживяване трябва да откриват и преоткриват света и себе си.
Желая успех на Evgeni Budinov на премиерата му другата седмица в Хасковския драматичен театър! Талантът ще победи омразата!", написа Деница Сачева в личния си фейсбук профил. 

(От фейсбук)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Летище София, Терминал 2
Снимка: Архив

    Какво трябва да стане, за да е терминал 2 повече вход, а не изход

    България е добро място за живот и кариера - за това ще бъдат убеждавани българи в Лондон в неделя като част от инициативата Bulgaria wants you. Своеобразен домакин на събитието ще е княз Кирил Сакскобургготски. В днешния глобален свят е трудно да убедиш особено млади и активни хора да не търсят по-добри перспективи на друга точка на планетата
  • Избори .
 СНИМКА: АРХИВ

    "В интерес на Европа е България да има редовно правителство"

    На фона на войната в Украйна едно стабилно управление на България, което се придържа към подписаните договори и към общоевропейските ценности, е много важно за цяла Европа, казват пред ДВ експерти от Германия и България, пише "Дойче Веле". В България отново предстоят предсрочни парламентарни избори. Според едно разпространено мнение сред западните