Областният: 53 дни община Пловдив не изготвя важен документ, засягащ здравето на хората

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11901090 www.24chasa.bg
Областният управител Йордан Иванов (вдясно) със своя партиен лидер Атанас Атанасов. СНИМКА: 24 часа Пловдив онлайн

Обещания се дават, но не се спазват. Така областният управител Йордан Иванов реагира, че община Пловдив вече 53 дни не е изготвила актуализирания доклад за екологична оценка на изменението на Общия устройствен план.
"На 4 май се проведе среща. Тогава от община Пловдив обещаха да входират промените в РИОСВ. Аз поех ангажимент екоинспекцията да разгледа доклада за 5 дни. Той обаче още не е внесен от градската управа", уточнява губернаторът.
И допълва, че неизпълнението на дадените обещания руши доверието в институциите.
Иванов припомня, че доклад за екологична оценка на измененията в Общия устройствен план на Пловдив вече е връщан три пъти от РИОСВ и веднъж от експертния съвет - защото все не отговаря на законовите изисквания.
"Тук любезно ще разясня на кмета Здравко Димитров - Зико, който обясняваше, че тази оценка не я изготвя общината, а външна фирма. Този аргумент е несъстоятелен. Кметът е възложител на дейността на фирмата и има пълната власт и контрол да изисква от търговското дружество, резултати, бързина и качество на работа", категоричен е Иванов.
Според него проблеми с подробните устройствени планове в Пловдив е нямало да има, ако общината си е била свършила работата.
"Настоявам за публичен отговор. Защо Здравко Димитров - Зико и администрацията му не изпълниха ангажимента си по обещанието, дадено пред бизнеса и гражданите и в какъв срок общината ще депозира проекта за доклад на екологична оценка в РИОСВ Моля за незабавен отговор", настоява областният.
По думите му екологичната оценка се прави с цел да гарантира защита на околната среда и здравето на хората.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Само в "24 часа" на 19 август - "Цената" на депутата двойно по-ниска във Видин от София

    Само в "24 часа" на 19 август - "Цената" на депутата двойно по-ниска във Видин от София

    Само в "24 часа" на 19 август на четете: Заради обезлюдяването социолози предупреждават, че в гласове “цената” на депутата двойно по-ниска във Видин от София Интервю с лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов: Искам да преоснова България, не да си начеша егото, че ще я управлявам Какво опитва да не покаже Слави, за да не става сеир ЗаконЪЪЪТ
  • Посещението на Нанси Пелоси в Тайван е сериозна политическа провокация

    Посещението на Нанси Пелоси в Тайван е сериозна политическа провокация

    На 2 август независимо от острата съпротива и демаршите от китайска страна председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ г-жа Пелоси посети Тайван, повишавайки нивото на официалните контакти и реалния статут на отношенията между Тайпе и Вашингтон. Това бе поредният опасен провокативен акт и политически фарс на Съединените щати