Проф. Чуков: България трябва да се противопостави на руските претенции към Черно море

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/11440716 www.24chasa.bg
Проф. Владимир Чуков КАДЪР: Nova News

България трябва ясно да се противопостави на руските претенции към Черно море. Това каза в ефира на NOVANEWS международният анализатор проф. Владимир Чуков. По думите му страната ни трябва да има силна позиция по отношение на голямото предизвикателство - Украйна.

„Трябва да се обърнем към нашите регионални съюзници - Гърция и Румъния, които са силно предизвикани от руската агресия в Черно море. Трябва да се опитаме да мислим в нетрадиционна посока и ясно да очертаем този блок в нашата външна политика”, обясни той.

По отношение на предоставянето на военна помощ за Украйна проф. Чуков добави, че няма конфликт, в който да няма български оръжия.

Анализаторът коментира още, че ситуацията в Украйна силно напомня на тази в Сирия.

„Украинците са в ситуацията, в която са кюрдите - те бяха създадени и подкрепяни от коалицията на САЩ. Няма как сега САЩ да се отдръпнат и от Украйна, защото нещата бързо ще приключат. Украинската армия на терен пък трупа все повече опит. Видя се и, че това, което беше заложени от Москва първоначално, се провали”, каза още той.

Необходимо е ситуацията да навлезе в нов етап, за да се говори за нов кръг от преговори, смята проф. Чуков.

„Трябва да се види кой губи и кой печели. Сега едните искат, но не могат. Другите трябва да наваксват. Необходимо е да мине време. Гледайте Сирия и вижте Украйна. Проблемът е, че между украинци и руснаци вече има много омраза, а тя се преодолява с десетилетия”, каза още той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • БСП поиска връщане на хартиените бюлетини, това не влезе в дневния ред на парламента заради Крум Зарков.

    Изборните закони - не в последния момент

    Това звучи като клише, казвано е стотици пъти. Но клишетата затова са клишета, защото са верни. В случая с хартиените бюлетини въпросът бе решен от един човек - депутата Крум Зарков. Оставяме настрана въпроса дали е прав, или не. Според нас изобщо премахването на хартиената бюлетина бе някакъв волунтаризъм
  • Руското посолство в София СНИМКА: Архив

    Русия няма нужда от посолство в България

    Извън емоциите, като помисли човек, Русия няма нужда от посолство в България. Норвегия няма посолство, Канада няма. А в бъдеще вероятно ще внасяме повече енергийни ресурси от Норвегия. Канадската икономика е по-голяма от руската. А и в Канада живеят повече българи, отколкото в Русия. Износът ни към Русия е незначителен