Д-р Станка Узунова: Телефонът и таблетът са враг номер едно на детските очи

https://www.24plovdiv.bg/mnenia/article/10644056 www.24chasa.bg
До 3-годишна възраст децата не трябва да имат достъп до дигитални устройства.

До 3-годишна възраст не трябва да имат достъп до дигитални устройства, казва пловдивският офталмолог

Много деца, дори от предучилищна възраст прекарват часове пред компютъра. Това увеличава риска, тъй като зрителният анализатор е недостатъчно укрепнал, за да издържи прекомерното натоварване. След като са готови уроците - играта, филма или комуникацията с приятели продължава с телефона.
Научавайки очите да гледат непрекъснато близък предмет, те започват все по-трудно да виждат надалече - създава се предпоставка за възникване на късогледство. Ако детето е по-малко, може да се развие кривогледство или амблиопия - мързеливо око. След време започва и постоянно дразнене от светлина - това е свързано с престоя пред екран.
Синята светлина, която се излъчва от всички дигитални устройства води до промени в биоритъма - по-трудно заспиване, чувство за умора при събуждане, самовглъбеност, необоснована агресия, мълчаливост и депресивни състояния.
И все пак - колко време да прекарва детето пред телефона?
Напомням препоръките на Американската академия по офталмология (данните са за всички дигитални устройства - престой на ден общо):

- 0 - 3 год. - 0 минути!

- 4 - 5 год. - 15 мин.

 - 6 - 10 год. - от 30 - до 60 мин.

 - 11 - 18 год. - максимум 2 часа дневно!

Как да се справим? Малките деца имитират родителите си - така че не прекалявайте пред тях с телефона. С по-големите може да се проведе спокоен разговор, който би могъл да помогне. Забраните в тинейджърската възраст по-скоро биха имали обратен ефект.
Не можем да пренебрегнем и онлайн обучението - осигурете на детето си компютър, да не учи от телефона. Времето извън училище да не прекарва отново пред устройството. Препоръчително е периодично да се прави преглед при очен лекар за проверка на зрението, особено на 5-годишна възраст и преди започване на учебната година.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Кран за природен газ

    Защо енергийната криза има нужда от посредници

    Това, от което има нужда енергийната криза е посредници. Повече посредници, повече пазар, повече услуги на пазара, повече конкуренция и повече пазарна креативност. Липсата на достатъчно енергийни продукти на енергийния пазар е основен проблем за енергийния ни сектор - макро и микро. Липсата на активни посредници лишава енергийния сектор от