От сдружение „Храни и напитки България" искат замразяването на цените да бъде до края на март, а не за една година
Защо се стига до поскъпване на цените в заведенията?
"Ние имаме ръст на наемите с над 20% от началото на годината, имаме ръст на заплатите с над 25%, връщането на ДДС-то от 9% на 20%, имаше и проблеми с тока", обясни пред bTV Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.
„Получаваме и имейли на доставчици на храни, напитки и вносни стоки – да очакваме повишаване на цените от септември. Защо в момента се вдигат цените към браншовете", попита Алибегов.
„В обществото се създаде едно очакване, че държавата трябва да направи нещо, за да предпази хората от необосновано покачване на цените. В резултат на което в Закона за еврото бяха предложени изменения, които бяха доста съществени и доста бързо и несъгласувано – дори с бизнеса, обществеността и потребителските организации".
Това коментира Димитър Маргаритов, бивш председател на КЗП и зам.-министър на икономиката.
„Това, което се случи в последните дни обаче, е един оптимистичен сигнал , защото доста голяма част от текстовете бяха преработени – предполагам са взети предвид становищата на различни организации. Според можем да очакваме един сравнително нормален компромис", посочи той.
„Нашите притеснения бяха адресирани до правомощията на проверяващите органи. Беше въведен изрично срок, в който могат да ти изискват документи, текст за търговска, тайна. Видяхме една воля в народните представители. Надявам се да бъде направен работещ механизъм. Това, което ни притеснява, е че срокът, който беше даден от година и половина – да се замрази търговската дейност на дружествата, беше намален на една година, но той все още е много голям", коментира Яна Стратиева, изпълнителен директор на Сдружение "Храни и напитки България".