Ремонти с Валери: Не забравяйте терасите и балконите, те са част от дома ни

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/6648025 www.24chasa.bg

При открити пространства в настилката задължително се оставят и специални фуги

Когато правим ремонт в жилището си, най-често терасата или балконът остават извън намеренията и плановете ни или ги оставяме за накрая.

Тези части от дома ни при основен ремонт почти винаги се използват като склад за необходимите материали или пък за остатъците от ремонта. Когато обаче сте приключили с основното обновяване на жилището, си спомнете, че терасата също е част от вашия дом и може успешно да се включи в съдадения от нас домашен уют.

Ако откритата ви тераса не е ремонтирана изобщо и домът ви е вече на години, значи е време да ѝ обърнете подобаващо внимание, защото това е частта от вашия дом, изложена на всички атмосферни явления. Преди всичко огледайте настилката на пода и започнете ремонта оттам.

Сивият бетонен балкон често е последното място в апартамента, което се заемате да преобразите. Може би той е прекалено малък, за да оправдае екип от работници, които да сложат керамика или теракота, да циментират плочките и да ги полират. Може би живеете в апартамент под наем и не искате да харчите пари за нещо, което не можете да вземе със себе си, когато напускате. Затова

можете сами да

се погрижите

за настилката

на балкона

На пазара вече има качествени облицовъчни плочки от гранитогрес с минимално водопоглъщане, способни да издържат на студ и на механично натоварване.

Настилките на открито са значително по-силно термично натоварени в сравнение с тези във вътрешността на сградата и това поражда редица особености при тяхното полагане. Лятно време температурните разлики между нагретите от слънцето плочи през деня и нощния хлад надхвърлят няколко десетки градуса.

Това неминуемо предизвиква разширяване и свиване не само на връхното покритие от плочки, но и на слоевете под тях.

Поради различните коефициенти на термично разширение на материалите многопластовата система не се движи като едно цяло, поради което между отделните слоеве възникват механични напрежения. В резултат на това се образуват пукнатини, които с времето се задълбочават и разширяват, нарушава се водонепроницаемостта на настилката и водата започва да прониква все по-дълбоко в строителната конструкция с всички разрушителни последствия от това.  

При открити тераси с по-голяма площ в настилката задължително се оставят специални деформационни фуги, които поемат термичното разширение, а то е правопропорционално на големината на разделените с фуги полета. Такива фуги се оставят и между настилката и ограждащите стени. Подовата облицовка на балкони и тераси трябва да има достатъчен наклон за оттичане на дъждовната вода.

Другото

задължително

изискване е

решаването на

проблема с

хидроизолацията,

като не се разчита само на плочките за това, а се използват материали на битумна основа.

Терасите и балконите са сред местата в дома, за които трябва да предвидите екстремна защита. Особено когато живеете в по-стари сгради, тези места не са добре обезопасени и не са подходящи за деца.

Това, което ни предпазва, когато излезем на балкона, е парапетът. Той най-често е направен от дърво или метал. Напоследък станаха модерни парапетите от метал и стъкло.

Може да използвате готови алумиеви парапети, които ще придадат завършен и елегантен вид на терасите. Те се изработват от алуминиеви тръби и такива крепежни елементи. Състои се от системи от отделни елементи, които са в съответствие с проекта, който сме предоставили на фирмата производител.

Алуминият като материал е здрав, лек, не се окислява, не ръждясва, лесен за почистване, търпи корекции. Може да се демонтира при необходимост. Алуминиеви парапети могат да се монтират както на закрито, така и на открито, не изискват никакви специални грижи, имат висока якост и устойчивост на влага и температурни промени.  

Свикнали сме да използваме терасите на жилището си главно за простиране на пране и за склад на излезли от употреба вещи. Рядко можем да видим балкон, организиран като кът за почивка и украсен с цветя. Обикновено причините за това са ограниченото пространство в апартамента, както и все по-отблъскващата заобикаляща среда. Че кой би седнал на балкона си, за да се наслаждава на наситения с прах и въглероден диоксид въздух?

Въпреки това всички искаме да живеем добре. Истината е, че в голяма степен това зависи от нас самите. Една от стъпките, които можете да направите, е именно да се погрижите за собствения си балкон. Ако го подредите и засадите красиви цветя, не само ще създадете по-приятна обстановка за самите вас, но и може би ще успеете да провокирате съседите си да направят същото.

Колкото и малък да е балконът ви, почти сигурно е, че ще се намери място поне за един удобен стол и малка маса, а това може коренно да промени нещата. Дори да не разполагате с възможност за мащабни проекти по терасата, отделете време и си

изберете комфортен

стол или дори пух,

на който да се

настаните за почивка

Той ще се превърне в любимото ви място за отмора след работния ден.

Ако пък успеете да поставите и втори стол, още по-добре - ще се радвате на споделени мигове. Ако имате повече пространство, си направете кът за кафе, който сами можете да проектирате и подредите.

За целта са ви необходими само желание, малка пейка и сгъваема масичка, която може да закрепите за стената. Ако добавите и щрих с цветя, идилията ще е пълна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Какво ще стане утре?! звезда Възможни провокации в Печерската лавра Киев гони руските попове - заг. Украйна отнема централния манастирски комплекс от "агентите на Кремъл", свещениците обещават "да воюват" Тежка и напрегната сряда очакват в Киев заради връщането на най-голямата светиня в ръцете на украинската църква

С радостни целувки по бузите приветства колегата си Христо Петков Ани Пападопулу. Двамата се видяха в Народния театър преди представлението на Самуел Финци "Един кон влязъл в бар". Двамата актьори не бяха единствените колеги, дошли на представлението. В публиката бяха още Койна Русева, Снежина Петрова и други актьори

Пролетта дойде и не само дърветата се раззелениха. Знаменитата разследваща журналистка Миролюба Бенатова също надяна зелена премяна и тръгна по задачи. Снимки: България