Ремонти с Валери: Как да подготвим дома за зимата

https://www.24plovdiv.bg/idealendom/article/6506028 www.24chasa.bg

- Подменете подовите настилки
     - Убедете се, че водопроводът е в изправност
     - Почистете покрива и улуците от листа и клони

У нас ремонтите на дома най-често се правят през лятото или в началото на есента. Много хора използват за това част от летния си отпуск.

Ремонти с Валери: Как да подготвим  дома за зимата

Натрупалите опит домашни майстори обаче знаят, че зимата изобщо не се изключва като сезон за ремонти в жилището или поне подготовката за тях. Предимството е, че през зимните месеци може да се намерят на промоция и много от основните материали за ремонта.

Има немалко неща, които да се свършат, докато чакате да дойде пролетта. Единственият проблем е, че през зимата задължителното съхнене на стени и бои е по-бавно. Ако през лятото при 35 градуса една шпаклована стая съхне за ден-два, то през зимата с печка или калорифер, които дърпат влагата, съхне за 3-4 дни.

За всички останали процеси при стандартния ремонт обаче като ВиК, поставяне на дограма, теракота, санитария и други

няма никакво

значение дали е

топло или студено

Подменете подовите настилки, ако са много износени и досега не сте имали време за смяната им с нови. Ако отдавна ви се иска да се отървете от стария си килим, зимата може да се окаже добър момент да намерите по-евтин ламинат, дървен паркет или килими.

Късната есен или зимата няма да ви попречи за смяна на плотовете в кухнята например. Това е малко и евтино подобрение, което бързо се забелязва. Хубавите плотове винаги са за предпочитане. Ако шкафовете са прекалено стари и захабени, по-добре е да смените и тях.

Аксесоарите за баня също са сред нещата, които бързо се амортизират. Смяна на старите душ батерии, завеси, тоалетна чиния и настилка винаги подобрява вида на банята.

Много домакинства нямат финансова възможност да подменят старата дограма в дома си, затова пък може да се направят подобрения в нея, за да се подсили топлоизолацията на жилището. Преди всичко подравнете дограмата, за да се затварят плътно прозорците и вратите.

Боядисайте дървените части

със съвременни

хидроустойчиви бои

И накрая поставете уплътнителни ленти на всички прозорци и врати.

За да постигнете желания ефект, все пак е нужно да изпълните тези съвети преди началото на отоплителния сезон. За да нямате проблеми посред зима с отоплението, вентилацията и климатиците, по-добре да прегледате дали всичко е наред още преди студените месеци да почукат на вратата. Обърнете се към специалист, ако не сте сигурни в правилното функциониране или в настройките на тези системи в дома ви.

Ако живeeте в къща, също така трябва да предпазите водопроводната си инсталация от евентулни спуквания на тръбите, като се уверите, че водопроводът се оттича добре, a напоителните системи и маркучи около къщата са спрени. С тези предпазни мерки ще си спестите евентуални скъпи ремонти и ще си осигурите спокойна и безпроблемна зима.

Сигурно имате дървета близо до къщата, затова не пропускайте да подрежете клоните им, които лесно се чупят от натрупания сняг и може да повредят покрива или да счупят някой прозорец. Задължително трябва да се изчистят есенните листа и клонки от покрива и улуците, за да може топящият се сняг да се оттича правилно.

Като уплътните прозорците и вратите, проверете за пукнатини по тях. По-големите може да запълните с изолираща пяна. Ще ви излезе доста скъпо,

ако не предпазите

тръбите от

замръзване

Ако тръбата е частично замръзнала, отворете и двата крана (за топла и студена вода) и оставете да тече слаба струя вода, докато ледът се разтопи.

Случи ли се през зимата тръбата да е замръзнала напълно, изобщо няма възможност да пуснете вода. В такъв случай затворете главния водопроводен кран и потърсете спукване на тръбата. Ако намерите, потърсете водопроводчик да я поправи или опитайте да се справите сами.

Обикновено тръбите се пукат заради студения въздух. Ако успеете да ги изолирате добре, намалявате риска да замръзнат.

Зимата е най-спокойното време да планирате ремонти, които ще трябва да направите през пролетта. Направете си много добре сметката дали това, което искате да промените, е в момента по джоба ви и ако скоро не сте се интересували от цените на строителните материали, добре е да ги проучите.

Като цяло е нужно едно добро планиране на ремонта у дома както по време, така и по изпълнение и финансови средства.

Нямате ли обаче достатъчно опит, може да ви помогне някой специалист или приятел, който сам се справя с нужните ремонти в дома си. Така ще избегнете непредвидени разходи, които може да провалят достигането на крайния резултат, за който мечтаете. Ако сте решили и можете сами да направите повече от нещата, ще излезе по-евтино, но за тази цел е нужно и отделяне на свободно време, което също трябва да влезе в плана ви за ремонта.

Ако не умеете и не разбирате от ремонти, е най-добре да наемете фирма, с която

да се договорите

предварително за

цена и срокове,

и така много по-спокойно просто ще контролирате нейната дейност и ще контактувате постоянно само с отговорника за ремонта.

Не бива да забравяте, че за един качествен ремонт са необходими някои строителни инструменти и машини, които всяка фирма с такава дейност разполага. Това до голяма степен скъсява времето на ремонта и свързаните с него неудобства.

Ако пък по финансови или други причини сте решили, че можете и искате да сеспрете на варианта “направи си сам”, това също не е кой знае какъв проблем, защото може да наемете строителните инструменти и машини за известен период от фирма за строителни машини под наем. Такава услуга се предлага вече от много фирми, като тези машини може да наемете дори с оператор, който да извърши това, от което имате нужда.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Диляна Попова заведе баща си на Малдивите. Красавицата е на ваканция със сина си Борил, сестра си Елиза и татко си. Феновете на актрисата в социалните мрежи изявиха любопитство с кого е на острова, на което моделката пусна снимка като доказателство, че не е сама, но е с

Да трупаш пари на гърба на хората е спекула, категоричен е Славчо Пеев "Благодарен съм, че цените на пазарските колички в супермаркетите са останали 20 и 50 стотинки", каза с присъщото си чувство за хумор за "България Днес" актьорът Владислав Карамфилов - Влади Въргала. Всички останали цени в България са хвръкнали до небето и според него това е

Бившият вратар на Испания и "Реал" (Мадрид) Икер Касияс заби нова журналистка. Красавицата се казва Ана Куилес и работи за италианския телевизионен канал Rai 2. Двамата се появяват за първи път заедно през 2019 г., когато журналистката прави филм за Икер след прекарания инфаркт. Постепенно двамата се сближават и италианските медии твърдят