"Образователният оазис" за умни ученици отбеляза 20 години със старта на начално училище "Архимед"

15.03.2024 18:50 Ярослава Прохазкова
Родители, учители, ученици и приятели уважиха юбилея на елитната Първа частна математическа гимназия в зала 1 на НДК. СНИМКИ И ВИДЕО: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Антония Влъчкова се обърна с емоционални думи към публиката.
Рокгрупата на училището откри тържествения концерт.
Уникални танци показаха учениците на елитното училище.
Директорката Мария Бозаджийска изказа специална благодарност на Антония Влъчкова, която преди 2 години й е поверила ръководството на училището.
Проф. д-р инж. Николай Вълканов, председател на съвета на директорите на "Минстрой" ,и съпругата му д-р инж. Румяна Вълканов, председател на училищното настоятелство и собственик на "Енерджи МТ", бяха сред гостите на юбилея.

“Много от учениците често споделят, че виждат в Първа частна математическа гимназия семейство, втори дом, неповторим дух. За мен това важи с още по-голяма сила. Усещането за семейство е обяснимо. Все пак пътят на това училище е мечта на моята майка"

Така Антония Влъчкова, дъщеря на Марияна Влъчкова, която преди 20 години създава едно от най-елитните днес частни училища в България, поздрави препълнената зала 1 на НДК.

Младата жена, която също е завършила школата, създаваща респектиращи с успехите си специалисти, го направи в новата си роля на собственик на Първа частна математическа гимназия. Антония зае мястото на своята майка, която почина при Ковид вълната у нас и за нея е повече от кауза да продължи идеята за този "образователен оазис".

Искрена и емоцианална, Антония призна от първо лице, че следва един от най-важните принципи на своята майка - "за да изискваш от другите, първо ти трябва да дадеш пример като винаги изискваш повече от самата себе си”.

Младата собственичка на Първа частна математическа гимназия бе намерила думи на благодарност за всички - екипа, родителите, учителите и най-вече към учениците.

"Вие сте най-големият извор на енергия и надежда за нас, вашите учители и за вашите родители! Вярваме във вас и се гордеем с успехите ви!"

След тези думи на Антония залата избухна в аплодисменти, които не спряха по време на целия концерт-спектакъл "Пътят на една мечта - до началото и обратно”.

Възпитаниците на частното училище доказаха на сцената, че не са само добри математици. Рокбандата на гимназията откри концерта. Млади актьори върнаха лентата назад с помощта на кутията на миналото в 2004 г., когато са започнали обучението си първите седем ученици. Пищен ансамбъл показа майсторство в народните песни и танци, съчетано с модерен танц. 

Концертът в НДК бе именно на

14-и, когато е Денят на числото Пи, превърнало се в лого 

"Пътят, по който сме тръгнали е вълнуващ и обогатяващ. Той символизира движението към успеха и израстването. Преди 20 години инж. Марияна Влъчкова се осмели да тръгне по пътя на своята мечта - да създаде

училище, което днес е утвърдено име,

обърна се към учениците и гостите Мария Бозаджийска, директор на училището. Тя благодари на учениците, родителите, екипа, партньорите от МОН, регионалното управление на образованието и на община “Красно село”. Специална благодарност изказа на Антония Влъчкова, която преди 2 години й е гласувала доверие и е поверила ръководството на училището.

През учебната 2024/2025 година семейството на Първа частна математическа гимназия

ще се увеличи с отварянето на вратите на Частно начално училище “Архимед”

То получи своя лиценз от Министерството на образованието и науката в навечерието на 20-годишния си юбилей. Частното начално училище "Архимед" стартира с прием в предучилищен клас още тази година през месец април, обявиха от елитното училище.

Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ) е реализираната мечта на инж. Марияна Влъчкова да създаде място, в което

всеки ученик да се чувства специален,

подкрепен в интересите му и мотивиран да се развива.

Училището стартира само със 7 ученици през далечната 2004 г., а днес в ПЧМГ

се обучават над 400 мотивирани, знаещи и можещи деца от 5-и до 12-и клас

Какво знаят учениците в ПЧМГ? "Че не звънецът те освобождава, а резултатът от постигнатото, ще се докоснат до света на науки, които преди са смятали за чужди, ще се научат на трудолюбие, екипна работа, емпатия, състезателен и несломим дух, за да не се отказват никога от мечтите си по пътя към успеха. Заедно с Вас и вашата подкрепа ние ще го постигнем, защото заедно сме сила и споделяме една и съща визия, че успешният ученик е първо стойностна личност", увери Антония Влъчкова своите ученици.

Благодарение на профилираното обучение и засилена подготовка, които училището предлага в гимназиалния етап, учениците на ПЧМГ се развиват успешно в науки като математика, физика и астрономия, информатика, химия и биология.

Първа частна математическа гимназия вече е в челните позиции в страната на националното външно оценяване по математика и български език и литература в 7-и клас и на външното оценяване в 10-и клас, като се класира в първата тройка за цялата страна по успех. На национално ниво възпитаниците на ПЧМГ участват в състезания и олимпиади,

печелят златни, сребърни и бронзови медали

Всяка година училището е канено в целия свят на Младежка Балканска олимпиада по математика, на която през 2023 година 50% от състава на отбора на България са възпитаници на ПЧМГ, Балканската олимпиада по математика, Международната олимпиада по математика, Жаутиковска олимпиада, Primary Mathematics World Competition, India International Mathematics Competition, аBulgaria International Mathematics Competition, аJunior Balkan Olympiad in Informatics, European Junior Olympiad in Informatics, International Autumn Tournament in Informatics, Romanian Master of Informatics, Европейска международна олимпиада за момичета, Международната олимпиада по астрономия, Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, Международния турнир на младите естествоизпитатели, Европейската олимпиада по физика, Международна олимпиада по биология и др.

2023 г.: тяхно момиче е най-младият лидер в наградите на херцога на Единбург

И още иновации в действие

Други от Просветни

Лауреатско звание и 5 шестици за търновски ученички от национална олимпиада по испански

Лауреатско звание и 5 отлични оценки донесоха от националната олимпиада по испански език ученички от Езиковата гимназия във Велико Търново.    "Всяка година състезанието поставя ПЕГ „Проф

Министерството на образованието връчва годишните награди на училищни директори

Заместник-министър Емилия Лазарова ще връчи ежегодните награди „Св. Иван Рилски" на директори на училища, постигнали високи резултати в професионалната си дейност и с принос в развитието на

Виктор Лилов от "Отличниците на България": Науката категорично не е състезание, тя е маратон

„Аз си живея на максимата, че трябва да си се трудим, защото почивката идва в гроба“, казва 17-годишният Виктор Лилов, който покори Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай

БАН ще се включи в четиринадесетото издание на Софийски фестивал на науката

Българската академия на науките (БАН) ще се включи в четиринадесетото издание на Софийски фестивал на науката, съобщиха от институцията. Във форума, който ще се проведе 9 до 12 май в София Тех Парк

Деца от столична детска градина пресъздадоха Великден в МОН (Видео, снимки)

Деца от четвърта група на Детска градина „Брезичка" в София и техните учители пресъздадоха традициите на Великден и направиха празнична украса в Министерството на образованието и науката

>