Димитър Иванов, кмет на община "Марица": Строим детски градини и училища - не отстъпват на пловдивските

06.09.2023 09:01 Радко Паунов
Димитър Иванов, кмет на община "Марица"
На 28 август кметът на община “Марица” Димитър Иванов откри ново спортно игрище в с. Бенковски.

 

- Г-н Иванов, община “Марица” навърши 35 години от създаването си, последните 12 от които вие я ръководите. Кой момент от вашето управление смятате за най-емблематичен?

- Това, че успяхме да създадем доверие между общината и жителите на 19-те населени места, както и на фирмите, които са на наша територия. Това за мен е най-впечатляващо. Да, инвестициите са много важни, но доверието е от първостепенно значение.

- Кажете как община “Марица” се превърна в притегателен център за бизнеса и той я предпочете, изграждайки десетки заводи?

- Дължи се преди всичко на доброто управление и бързото обслужване на бизнеса. По същия начин се отнасяме и към всеки един наш жител. Администрацията придвижва навреме всички преписки и документи. И резултатът е факт. Десетки нови предприятия от световен мащаб предпочетоха община “Марица” и още много други гледат към нас с намерение да инвестират. 

- Кой е най-важният ви приоритет като кмет?

- Децата на община “Марица”. С това не искам в никакъв случай да кажа, че на втори план са по-възрастните жители. В никакъв случай. Изградихме 9 нови детски градини за тези 12 г. Имаме проект за градина и в с. Бенковски. Тя ще е за 4 групи, тъй като работещите в предприятията там, които не са наши жители, искат да си оставят децата. А в Желязново, Костиево и Трилистник построихме нови кметства. В Скутаре и Желязново направихме и читалища. В с. Маноле изградихме чисто ново училище, което е първото средно специално учебно заведение в общината. В Калековец разширихме средното училище. В Бенковски също имаме средно училище и

съвместно с бизнеса създаваме профилирани паралелки

Най-важната специалност, от която предприятията имат нужда, е оператор на машини.

- На какво се дължи фактът, че община “Марица” непрекъснато расте и все повече хора я предпочитат за живот?

- За тези 12 г. стотици семейства се преселиха. С нищо нашите училища и детски градини не отстъпват на тези в Пловдив - нито по качество на образование, нито като материална база. Напротив, всички детски заведения са реновирани, а отделно строим и нови. Направихме над 50 детски площадки, както и много фитнеси на открито.

- А кое ви накара да строите и спортни зали по селата?

- Имаме много деца спортисти, които са талантливи и печелят медали. Досега сме построили три зали - в Рогош, Труд и Маноле. Постоянно получаваме заявки за провеждане на първенства в тях в съответните спортове. Проведохме републиканско първенство на малките населени места, в което нашите деца завоюваха три златни, два сребърни медала и отборно се класирахме на първо място.

- Само Скутаре и Труд ли привличат хора от града и други населени места?

- Почти във всяко наше село има хора, дошли да живеят тук постоянно. Разбира се, най-много са в Скутаре, Рогош, Труд, Войводиново и Царацово, тъй като са най-близо до Пловдив. Но и в останалите населени места имаме новодошли. И по тази причина изработваме нов общ устройствен план, който предвижда големи терени да влязат в урбанизираната територия. Така откликваме на интереса на хората, които идват от Пловдив и от цялата страна.

Мнозина желаят да си закупят парцели, да построят жилища и да станат жители на нашата община. Новият план отрежда терени и за бизнеса. Хората предпочитат спокойния живот, тишината, сигурността, да няма задръствания и да има къде да паркират. Върху държавни имоти изграждаме светофарни уредби и поставяме “легнали полицаи”, за да ограничаваме скоростта и да гарантираме по-голяма сигурност. Хората сами казват кой проблем да бъде решен.

- Колко пречиствателни станции има в община “Марица” и кои населени места се сдобиха с канализации?

- Две пречиствателни станции - в Бенковски и Трилистник. Имаме проекти за още четири - в Скутаре, Рогош, Маноле, Войводиново. Довършваме проекта за довеждащ колектор от Калековец до Пловдив. Направихме ВиК връзката от с. Труд до пречиствателната станция на Пловдив. Качеството на водата в Граф Игнатиево преди беше много влошено. Жителите му вече могат да бъдат спокойни. Спечелихме европейски проект и изцяло подменихме водопровода с пречиствателно съоръжение за питейна вода. То е първото по рода си на територията на Пловдивска област. В момента жителите на Граф Игнатиево пият чиста изворна вода.

Имаме проектна готовност да подменим водопроводните инсталации в още 7 села. Сега кандидатстваме пред фонд “Земеделие” и очаквам да бъдем одобрени, тъй като през 2022 г. преживяхме ужаса от наводнението в с. Трилистник.  Най-голямата ни сила е в

печеленето на европейски и национални проекти

Няма отворена програма, по която да не сме кандидатствали и да не сме одобрени. Нямаме наложени финансови корекции след реализацията.

- Водите ли отчет колко улици сте асфалтирали през тези 12 г., откакто сте начело на “Марица”?

- Над 50 км са. И не спираме да асфалтираме.

- От 19-те села в общината има ли някое, което да ви е слабост?

- Не, не ги деля. Ако трябва да съм откровен, в този мандат най-малко инвестиции вложихме в село Маноле, където живея. Това е показателно - нямам специално отношение към някое село. И не съм го правил. Във всяко село всички важни улици, които водят до здравната служба, до детската градина, до училището, до църквата, до гробищния парк, са асфалтирани. И това е наш принцип. Човек трябва да е отговорен и когато реши да поеме кормилото (а то никак не е леко), първо трябва да е наясно с основните проблеми. И да търси тяхното решение. Важно е да имаш изграден екип от професионалисти, които да вземат присърце проблемите на жителите. И най-важното - не трябва да се лъжат хората. Идват местни избори, а опоненти и конкуренти раздават обещания за неща, които ние вече или сме свършили, или имаме проектна готовност за реализация. Когато си честен и отговорен и казваш истината, хората ти вярват. И ти гласуват доверие, защото разчитат на твоята дума.

CV

Димитър Иванов е трети мандат кмет на община “Марица”. Роден е на 4 февруари 1971 г. в Пловдив. През 1996 г. завършва математика в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Има магистърска степен агроном в Аграрния университет. От 2000 г. до избирането му за кмет на община “Марица” е главен експерт в Държавен фонд “Земеделие”. Бил е общински съветник в “Марица” от коалиция “Обединени земеделци - ГЕРБ”. Женен, с две деца и трима внуци.

Други от Интервюта

Йоси Леви-Сфари: Вече сме изправени пред пълномащабна война в Близкия изток

Иран е заплаха не само за Израел, но и за света - атаките срещу морските пътища застрашават световната търговия, удрят по икономиките на страни като Египет и Йордания

Проф. Пламен Павлов: Въстанието на Петър и Асен е избухнало през пролетта на 1186 г., а не на Димитровден

Незаслужено Петър е в сянката на Асен, а Борил - обруган, казва историкът Краят на държавността ни не е през 1396 г. , а в средата на XV век - Проф. Павлов

18-годишните, на които им пука: Умни сме и искаме да сме новите политици – възпитани, модерни, чуващи и обединяващи

Виктория Танева, Дорина Иванчева, Пламен Младенов и Емануил Караиванов са 12-класници в 9-а френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София - дългогодишен участник в програмата "Училище

Красимир Вълчев: На 100 инженери в пенсия идват само 45 млади - да направим тяхното висше безплатно

Със 150-те милиона може да се освободят и студентите в природо-математическите специалности. Стипендиите обаче са по-добрият инструмент за проблема с достъпа до образование

Никола Минчев: С тези все по-грозни нападки между ГЕРБ и ПП-ДБ, става все по-трудно връщането на масата на преговорите

Възобновяването на предходната управленска формула, подчертавам – без активното участие на ДПС по всякакви въпроси, изглежда сложна задача към този момент, казва зам

>