Изискан концерт на кулминацията за честванията на 70 години Университет по хранителни технологии

31.05.2023 18:46
Проф. Моллов получи почетния плакет "Св. Св. Кирил и Методий" на президента на България за УХТ
Орлин Павлов и Еделина Кънева се снимаха за спомен с ректора след вълнуващия концерт, който изнесоха.
Проф. Моллов получи почетния плакет "Св. Св. Кирил и Методий" на президента на България за УХТ
Проф. Моллов с топли думи към присъстващите на тържеството по случай 70 г. УХТ. На трибуната е ръководният екип на университета.

Ректорът получи почетния плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента за значимия принос в обучението на поколения специалисти

На концерт с произведения на световната музикална класика -“Фантомът на операта”, “Цар Лъв”, “Брилянтин”, и авторски песни на великолепните Еделина Кънева и Орлин Павлов се насладиха преподавателите, студентите и гостите на Университета по хранителни технологии на тържеството по случай неговата 70-годишнина. На финала модераторът д-р Кирил Калев в дует с Орлин Павлов изпълниха My way на Франк Синатра - специална изненада за ректора проф. Пламен Моллов.

Кулминацията на честванията, които се осъществяват под мотото “Доказани в традициите, иноватори в бъдещето!”, беше в грандхотел “Пловдив” във вторник вечерта. Сред гостите на тържеството бяха дипломати, почетни консули, ректори, представители на бизнеса и на браншови организации. Получени бяха огромен брой поздравителни адреси.

Преди да прочете поздравителния адрес от държавния глава Румен Радев, съветникът по образование, наука и иновации Валентина Танева връчи на ректора почетен плакет “Св. св. Кирил и Методий”. Президентът го дава за постигнатите успехи и значимия принос в хранителните технологии, както и за ролята на УХТ в обучението и квалификацията на поколения високо подготвени специалисти.

В поздравителния адрес президентът Румен Радев заяви, че още от основаването си университетът с амбиция и постоянство изгражда уникалния си за Балканския регион академичен профил. С атрактивните си специалности привлича много млади хора от страната и чужбина, а това го прави ключов партньор на бизнеса.

Приветствия поднесоха зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев, проф. Мариела Модева, зам.-министър на туризма, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, Стефан Делайе, председател на Френско-българската индустриална камара, проф. Божидар Хаджиев, член на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата, Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара, председателят на Студентския съвет в УХТ Любомир Стефанов и Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Почетният професор на УХТ и президент за България на Европейската лига за икономическо развитие Бранимир Ботев подчерта, че УХТ успя да постигне международно признание в науката и образованието. Потенциалът на университета беше оценен и благодарение на личните усилия на ректора. Той призова младите, на които предстои да продължат започнатото, да имат вяра в себе си, защото у тях е силата.

“Дълбоко вярвам в бъдещето на нашия университет не само заради професионализма, а най-вече заради силната отдаденост и свързаност на преподавателите и служителите към нашата Алма Матер Алименторум - заяви ректорът в словото си. - 70-ата ни годишнина е повод за гордост, за мъдрост, както и за вечния въпрос за смисъла на живота. Когато се обръщам назад в годините, разбира се, че виждам и ценя успехите. Но бих искал специално на нашите момичета и момчета студенти да кажа, че трудностите и несполуките са важна и поучителна част от житейския път, затова те не бива да ви плашат, нито да ви спират.“След това цитира Гьоте: “Да изкажеш мнение, е като да направиш ход с пешката в партия шах – може да изгубиш пешката, но партията едва започва и може да бъде спечелена”, и се обърна към студентите: “Никога не се страхувайте да изказвате свободно мнението си и имайте самочувствието да сбъдвате мечтите си!”.

Досега в УХТ са се дипломирали 26 580 студенти, от тях 1500 са чужденци. В момента се обучават 3509 студенти от 194 преподаватели. В УХТ са акредитирани 20 бакалавърски, 35 магистърски и 24 докторски програми.

Пред дипломираните специалисти има отлични перспективи за професионална реализация. Предприятията от хранителната индустрия и от туристическия сектор у нас се ръководят почти изцяло от възпитаници на УХТ.

От 7 години УХТ е неизменен лидер в направление “Хранителни технологии”, а за трета поредна година е включен в престижната международна класация на университетите SCImago institutions ranking, където за 2023-а присъстват само 16 български университета, като УХТ е на първа позиция.

Ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов с оперната прима Еделина Кънева и Орлин Павлов

Други от Просветни

Деца от столична детска градина пресъздадоха Великден в МОН (Видео, снимки)

Деца от четвърта група на Детска градина „Брезичка" в София и техните учители пресъздадоха традициите на Великден и направиха празнична украса в Министерството на образованието и науката

Българските ученици спечелиха 8 медала на Балканската олимпиада по математика

Българските участници в Балканската олимпиада по математика във Варна спечелиха 8 медала, а над 200 са отличията за страната ни от нейното основаване през 1984г

Мария Александрова, застъпник към УНИЦЕФ, е носител на президентския медал на АУБ

Мария Александрова, български застъпник към УНИЦЕФ, е носител на президентския медал на Американския университет - най-голямото отличие на университета

1429 ще са професионалните паралелки в гимназиите, 945 – профилираните

Общо 2374 паралелки в гимназиите са заложени в план-приема за учебната 2024/2025 година. От тях профилирани са 945 (39.80%), а 1429 са професионални (60.19%)

Илиана Иванова: Образованието е основата, върху която всичко останало се гради

Инициативата за общоевропейската диплома поставя основите на общото европейско образователно пространство, каза еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата

>