„На пазари и тържища масово се продава се продава румънско грозде, на което е сложена табела, че е българско. Цената му е 1 – 10 лева за килограм.Този нерегламентиран внос от Румъния продължава вече 5-6 години.Внася се нерегламентирано и грозде от Молдова. От тези страни гроздето се купува на 80-90 стотинки за килограм. На такава цена българските производители не могат да издържат.", алармира Десислав Костов, собственик на винарска изба в Каварна, който отглежда 400 декара лозя. „Защо в Румъния, която също е в Европейския съюз, се произвежда по-евтино грозде. Отговорът е лесен – по-големите субсидии. Българските производители на грозде получават субсидия около 35-40 лева, която се облага с данък 10 процента. Това съсипва лозарите у нас. В Южна България лозя вече се изоставят. И преработвателните фирми купуват масово грозде от Румъния, Молдова, Унгария, Северна Македония. Защо техните производители успяват. Защото имат подкрепата на държавата, която ние не усещаме – нито като субсидии, нито като спиране на нерегламентирания внос. Искам да попитам министъра на земеделието и други компетентни институции знаят ли как у нас се внася румънско грозде на цена 1 лев за килограм и колко ДДС е платено, колко касови бележки на тържищата са „чукнати" за вносното грозде.Проблемите в сектора са съществени. Себестойността на 1 килограм грозде е 1 лев, трябва да го продаваме поне на 1,50 лева, за да можем да плащаме заплати и за други разходи", описва проблемите на лозарите Костов.„Имаме достатъчно работници, които се справят добре. И добре им плащаме. Имаме и работници от Узбекистан", добавя той.
Производители на домашно вино в Добрич обсъждат помежду цените на килограм грозде тази година – между 1,30 и 2,20 лева. Казват, че им се вижда скъпо, добавят че миналата година са го купували на 80 стотинки. „Ще купим по-малко грозде, но ще направим вино, защото тази година гроздето е добро. До Коледа стигне, дано да стигне и до Трифон Зарезан", коментират винари, докато умуват дали да добавят още килограми на кантара. Добивите от грозде в района на Каварна – винопроизводителната част на област Добрич, тази година са много добри, въпреки пролетните студове и слани, които са забавили вегетацията, казват производители, които приключват лозарската година.Бере се по 700-800 кг от декар, захарността е отлична, добавят те. Цената на кг грозде е между 1,60 и 2 лева. Миналата година добивите са били 500-600 килограма от декар. „Интересът от граждани и от винарски изби – основно малки, е голям. Търсеха се повече белите сортове грозде – Мускат, Шардоне, Ризлинг, Совиньон блан и др. Продават се и червени сортове – Сера, Каберне, Пино ноар", каза още Костов.