Мирослав Зафиров - мъжът в сянка зад примирието с “Хамас”

26.05.2021 18:14 Георги Милков
Българският дипломат и Исмаил Хания, лидер на "Хамас" (вдясно).
Зафиров (на заден план) в един от палестинските бежански лагери в Ливан

Владеещ арабски и персийски език, умеещ да слуша събеседниците си, той е дипломатът, от чийто пример хиляди българи се впечатлиха

Мирослав Зафиров, или The Shadow Man – мъжът в сянка, както често го наричат някои високопоставени палестинци от структурите на “Хамас” в ивицата Газа, даде повод за гордост на мнозина българи.

Това се случи в края на миналата седмица, след като “24 часа” съобщи, че българският дипломат е участвал в преговорите за примирието между Израел и “Хамас”, сложило край на 11-дневни кръвопролития, които отнеха живота на 232 палестинци и 12 израелци, включително 67 деца от двете страни.

Кой е Мирослав

Зафиров?

През последните повече от пет години той е политически съветник в мисията на ООН в Йерусалим.
Участва в преговорите като дипломат, аташиран към офиса на Специалния координатор за Близкоизточния мирен процес Тор Венесланд - пратеника на генералния секретар, който смени на поста в Йерусалим Николай Младенов.

Зафиров и Венесланд прекараха последните дни преди постигнатото посред нощ на 20-и срещу 21 май споразумение в непосредствен контакт с лидера на “Хамас” Исмаил Хания.

Зафиров познава добре Хания, тъй като е участвал и в други преговори с него. От 2015 г. българският дипломат на практика е основното лице, което осъществява всички контакти на оперативно ниво с палестинските организации. Той бе действащото лице и в постигането на предишни договорки между Израел и “Хамас”. 

Плодовете на този негов труд извън медийните прожектори се изразяваха в поддържането на най-дългото примирие между двете враждуващи страни преди началото на последната криза.
През лятото на 2018 г. пак Мирослав Зафиров бе човекът, който води на оперативно ниво преговорите с могъщата палестинска организация в Газа, които всъщност доведоха до съгласие за влизане в индиректни преговори между “Хамас” и Израел.

Освен безценните му контакти в палестинските автономни територии, градени с години, и доверието, което си е създал сред палестинските лидери, Зафиров поддържа и връзките на йерусалимския офис на ООН с израелската държавна машина.

Става дума за

сериозни контакти

- хора, които държат решаващия глас, от който например зависи в инфарктен момент да бъде ли отворен достъпът до Газа за хуманитарни мисии, или не.

Зафиров е магистър по хебраистика от Нов български университет, но работата му в Светите земи всеки ден допълва с практичен опит енциклопедичните му познания за района.

Освен това той говори прекрасен арабски, чиято основа е положена във Факултета за източни науки на Санктпетербургския държавен университет и школуван по-късно по време на различните му дипломатически назначения в Персийския залив.

Работил е в близкоизточния отдел на Министерството на външните работи в София, а първият му задграничен мандат е като консул в Кувейт.

През 2010 г. тогавашният шеф на българската дипломация Николай Младенов го кани за съветник по въпросите на Близкия изток. 

По-късно като и.д. посланик на България в Катар Зафиров прави впечатление и на следващия външен министър Кристиан Вигенин, организирайки му особено ползотворна визита в емирството, по време на която Вигенин бе приет от шейх Абдала ал Тани, който по онова време бе сред най-важните фигури в страната, едновременно премиер и вътрешен министър на Катар. 

За съжаление, българската дипломация загуби Зафиров като кадър през 2014 г., когато той се присъедини към мисията на ООН в Багдад.

Там обаче

специфичните

му умения да

работи на терен

отново блеснаха, защото не след дълго Зафиров бе много добре приет както сред някои влиятелни сунитски шейхове, така и в средите на шиитско духовенство в свещените градове Наджаф и Кербала.
За част от иракските кръгове, свързани с Техеран, вероятно роля за добрия прием е изиграл и фактът, че Мирослав Зафиров владее и персийски език.

В повечето случаи обаче това, което му носи най-голям успех в работата, е умението му да изслушва, опитвайки се да вникне в думите на отстрещната страна, а след това и да намира най-добрия начин за диалог с хората. Всъщност Мирослав Зафиров не прави нищо по-различно от това, което добрият професионален дипломат по принцип трябва да прави. Като прибавим към това и склонността му да не влиза в кадър, откъдето идва и прозвището Шадоумен, с което е познат сред палестинците в Газа, наистина става дума за класически добър дипломат, като онези от старата школа, за каквито в наши дни рядко чуваме.

Защо осветихме

Мъжа в сянка?

Когато преди дни “24 часа” съобщи за участието на Зафиров в преговорите за примирие, това предизвика небивал интерес към този скромен дипломатически работник, несвикнал с медийната суета.
Примерът на Зафиров обаче бе нужен, защото хиляди българи намериха смисъл в работата му.

Вероятно мнозина си дават сметка, дори на интуитивно ниво, че за разлика от предишни договорки, постигането на последното споразумение между палестинци и израелци е неочакван, почти невъзможен дипломатически пробив, отдалечил региона от непредвидими последици.

И макар че обстановката в Близкия изток остава изключително напрегната, а във всеки момент постигнатото крехко примирие би могло отново да бъде нарушено, постигнатото от хора като Мирослав Зафиров заслужава да се афишира. То е повод за гордост, отдаване на признание и адмирации, но също и тема за размисъл. Тъй като, уви, всеки следващ път победата на разума се оказва все по-трудно постижима.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>