Спирулината вече не е мода, стана ежедневна храна срещу стареенето

30.07.2025 06:30 Виктория Гогова

"Зеленото злато" убива възпалението и оксидативния стрес, казват учените

Знаете ли как започва денят на принцесата на Уелс Кейт Мидълтън според английската преса? Всяка сутрин хапва зелено смути, включващо спирулина, зелените - кейл, спанак или маруля, матча и боровинки.

Смутитата сутрин отдавна са тренд в храненето, но на Острова бяха потресени, че в закуската си Кейт слага спирулина.

Да хапваш спирулина, вече не е мода. Експерти доказаха, че “несимпатичният на вид, пък и на вкус синьо-зелен прах” е истински здравословна, обещаваща и екологично щадяща храна. Комбинацията ѝ от протеини, антиоксиданти, минерали, пигменти и полифеноли я превръща в мощен механизъм за клетъчна защита и забавяне на стареенето.

Какво представлява спирулината?

Спирулината, наричана “зеленото злато”, е синьо-зелено водорасло. Расте в сладководни езера и реки и натрупва до 60% протеин в сухо тегло. Предлага се под формата на прах, капсули и таблетки.

Назад във времето спирулината е била използвана от етническата група Канембу, обитаваща териториите на езерото Чад, и ацтеките, живеещи край езерото Тескоко. Те я консумирали под формата на сушена питка и оценили нейното високо хранително съдържание много преди модерната наука.

Популяризирането на спирулината и излизането ѝ на световния пазар започва след 1967 г., когато Международната асоциация по приложна микробиология я описва като “храна на бъдещето”, а Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) я класифицира като “общопризнато безопасна”“ (GRAS).

Защо е толкова полезна?

Спирулината е концентриран източник на всички 9 незаменими аминокиселини, в лесно усвоима форма, с до 90% смилаемост. Това я прави уникален растителен източник на протеин и изключително търсена от веганите и вегетарианците.

Спирулината е богата и на много витамини и антиоксиданти, сред които витамин B12 – важен за производството на червени кръвни клетки и здравето на нервната система, и провитамин А – важен за зрението, кожата и имунната система и защитава клетките от оксидативен стрес.

Минерали в съдържанието ѝ също не липсват, особено калий, магнезий и желязо, които са дефицитни в много растителни режими на хранене. Калият подпомага сърдечната дейност и поддържането на баланса на течностите в организма. Магнезият е необходим за мускулната и нервна функция, както и за здравето на костите. Желязото участва в производството на червени кръвни клетки и предотвратяването на анемия.

Пигментът фикоцианин, който придава характерния синьо-зелен цвят, съставлява около 20% от протеиновото богатство на спирулината. Той е мощен антиоксидант и има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Заедно с каротеноидите (лутеин и зеаксантин) помага в борбата с UV лъчите и свободните радикали, които увреждат клетките и водят до стареене и заболявания.

Метаноловите екстракти от спирулината имат високо съдържание на полифеноли, които увеличават антиоксидантната защита. Изброеното дотук прави спирулината компактен и ефективен източник на биоактивни хранителни вещества, които подпомагат имунитета, зрението, метаболитната устойчивост, клетъчното дълголетие и общото здравословно състояние.

Как действа в организма?

Многобройни са механизмите, чрез които спирулината влияе положително на здравето. Такъв механизъм е неутрализирането на свободните радикали, благодарение на фикоцианина, който активира ключови антиоксиданти като супероксид дисмутаза и глутатион пероксидаза.

Спирулината също потиска възпалението, като намалява нивата на възпалителните цитокини с до 60%.

Суперхраната поддържа митохондриите. Селеновият протеин в спирулината защитава митохондриалната мембрана и стимулира производството на енергия (ATP).

Спирулината защитава ДНК. Тя предпазва от увреждания, като задейства ензими с клетъчна репарация.

Приложения в индустрията и устойчивото хранене

С цел да се създадат устойчиви и хранително богати продукти, спирулината е включена в състава на високопротеинови пасти, месни алтернативи, хлябове и сладоледи с антиоксидантно обогатяване.

Отглеждането на спирулина се осъществява основно в затворени фотобиореактори на необработваеми земи. По този начин производителите успяват да генерират равномерна биомаса и намаляват въглеродния отпечатък.

В козметичната индустрия екстрактите от спирулина се използват в състава на серуми, слънцезащитни продукти и дори твърди шампоани, поради свойствата ѝ да стимулира производството на колаген и да предпазва кожата от UV лъчите. Спирулината намалява появата на бръчки и подобрява еластичността на кожата.

Важно е да се обърне внимание, че при производството на продукти, съдържащи спирулина, се прилагат стриктни правила за безопасност, включително контрол върху абсорбцията на тежки метали, микробното замърсяване и вариацията в пигментите между партидите. Така се гарантира чистотата и качеството на продукта.

Безопасност

Много изследвания доказват, че приемът на спирулина не води до странични ефекти и е безопасен. Изключение има при хората с автоимунни заболявания, тъй като спирулината е имуномодулираща и може да засили симптомите на заболяването.

Дивите източници на спирулина могат да съдържат токсини или тежки метали и задължително трябва да се избягват. Препоръчват се продукти с проверено качество, производство и безопасност.

Други от Сила за живот

Портокаловият сок намалява възпаленията и защитава сърцето

Учените твърдят, че портокаловият сок променя начина, по който хиляди гени в имунните ни клетки функционират. Значителен брой от тези гени участват в механизми, които регулират кръвното налягане

Вечеряйте между 17 и 19 през зимата, за да сте здрави

Консумирайте много кореноплодни зеленчуци, най-добре е да са сурови и небелени за да сте здрави Ако искате да имате достатъчно енергия през зимата и успешно да се справяте с вирусите

Диагонална бръчка на меката част на ухото показва риск за мозъка и сърцето

50 г. след детективския нюх на обикновен лекар науката вече е сигурна: чертата е самостоятелен индикатор за нещо, което се случва вътре в тялото и което класически изследвания на парче може да

Ново проучване очертава четири ключови възрасти за мозъка

Учени установиха, че мозъкът преминава през пет различни фази в живота, с важни „преломни точки" на 9, 32, 66 и 83 години. Около 4000 души на възраст до 90 години са били подложени на сканиране на

Проучване: Славата намалява продължителността на живота на музикантите

Ново проучване установи, че славата може да съкрати живота на музиканта толкова, колкото и спорадичното тютюнопушене. Изводите са направени чрез сравняване на данни за известни и по-малко известни

>