Стомна кебап с ярешко
КОЙ ГОТВИ
"Лесно приготвящо се ястие с невероятен вкус и аромат. Месото се топи в устата, а сосът сам си иска топъл хлебец, за да си топнем и да си оближем пръстите", пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
1 кг ярешко месо
3 връзки зелен лук
100 г моркови
250 г домати
60 г масло
5 г брашно
1 връзка магданоз
1 връзка пресен
джоджен
10 зърна черен
пипер
олио
сол на вкус
300 мл вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Намазваме гювеча с олио. Нарязваме месото на порции, посоляваме го двустранно и го слагаме на дъното.
Слагаме нарязания на парчета лук. Добавяме морковите, които предварително сме нарязали на полумесеци. Изсипваме доматите. Овкусяваме с черния пипер и наситнените зелени подправки.
Отново солим. Поръсваме брашното. Нареждаме парчетата масло. Наливаме водата. Затваряме гювеча и го слагаме в студена фурна.
Включваме я на максимални градуси. След 30 минути намаляваме температурата на 150 градуса и продължаваме печенето в продължение на 2 ч и 30 мин.
Изваждаме кебапа, отваряме го, оставяме го 5 минути да постои и го сервираме на порции.