Яжте всеки ден скумрия и намалявате риска от Алцхаймер и деменция

02.01.2025 17:20
Скумрия, печена на грил

 

Ако искате да подобрите здравето си през новата година, може да започнете да консумирате повече риба и по-специално един определен вид. Според Испанската фондация за сърдечни заболявания рибата предлага значителни предимства за сърдечносъдовата система, а скумрията е на първо място в списъка на експертите.

Освен това рибата стимулира производството на колаген, което означава, че ще помогне за предотвратяване на свързаните с възрастта дефицити, както и ще ви даде по-здрава кожа и стави. Всъщност може да сте забелязали напоследък шума около колагеновите маски за лице , които могат да помогнат на хората да поддържат кожата си сияйна и млада, съобщи Mirror.

Ароматният лефер е богат на омега-3 мастни киселини, които не само намаляват LDL (лошия холестерол), но и увеличават HDL (добрия холестерол). Подобни свойства имат и други риби като сардините и сьомгата, но ползите от скумрията са по-добри.

Хубавото, което трябва да се отбележи за рибата, е, че тя е достъпна и много питателна, осигурявайки основни протеини, фосфор и редица витамини, включително В6, В12, D и ниацин. Организацията на потребителите и ползвателите настоятелно препоръчва включването на скумрията в ежедневния хранителен режим.

Това се дължи на високото ѝ съдържание на фосфор, който е чудесен за паметта, особено при по-възрастните хора. Експертите описват скумрията като „една от най-ценните в хранително отношение риби“.

Изследване, публикувано от медицинската група „Здраве“, подчертава, че консумацията на тази риба има много предимства за укрепване на здравето на мозъка. Диетолозите Йохана Бурдеос и Елизабет Барнс разкриват, че мозъкът се състои от 50-60% мазнини, като 35% от тях са омега-3.

Те обясняват, че докозахексаеновата киселина (DHA), основна омега-3 мастна киселина, съдържаща се в скумрията, е от решаващо значение за мозъчната функция, разсъжденията и защитата на мозъчните клетки. Те твърдят, че има изследвания, които показват, че „получаването на омега-3 от източници извън организма може да намали риска от развитие на Алцхаймер, деменция и други тежки когнитивни проблеми“.

Затова е добре да знаете, че включването на скумрия в менюто ви няколко пъти седмично е отличен начин да се насладите на многобройните ѝ ползи. Независимо дали е печена, на скара или консервирана, тази универсална риба подпомага здравето на сърцето, подобрява паметта и поддържа кожата ви сияйна. И всичко това е на достъпна цена, пише БГНЕС.

Други от Сила за живот

Щастливият брак пази от трупане на килограми

Любовта защитава от затлъстяване благодарение на връзката мозък - черва, установиха учени Женените хора, които се чувстват емоционално подкрепени от партньорите си

Проучване: Шоколад с много какао пази младостта по-дълго

Учени са открили, че теоброминът в тъмния шоколад поддържа тялото биологично по-младо Учени от King's College London са открили, че теоброминът - съединението

Внимавайте с енергийните напитки: здрав мъж пие 8 на ден и получава инсулт с трайни последствия

Те съдържат кофеин плюс таурин, както и много захар - всичко това води до значително по-високо кръвно налягане и увреждане на сърцето, отколкото кофеинът самостоятелно Здрав мъж

Изкуственият интелект може да промени начина, по който се откриват мозъчни заболявания

Нов изкуствен интелект може скоро да помага на лекарите да откриват опасни мозъчни състояния по-бързо и по-точно, съобщава уебсайтът „Knowridge". Технологията е разработена от изследователи от Кингс

Проучване: Консумацията на киви всеки ден поддържа кожата млада и еластична

Консумацията на два плода киви на ден осигурява на кожата необходимото количество витамин С, за да е млада и еластична, показва проучване на учени от Нова Зеландия

>