Пенчо Милков: Работим за гражданите и за бизнеса - Русе е на първо място по социални услуги, растат инвестициите

06.05.2024 07:00 Лиляна Клисурова
Пенчо Милков, кмет на Русе СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЩИНА РУСЕ
През април кметът Пенчо Милков и Илиян Русев - Скури, направиха първата копка на Водно-рехабилитационния център за деца и възрастни с физически и ментални затруднения на фондация “Александър Русев”. Плувният комплекс се изгражда в памет на Александър Русев - елитен състезател по плуване, а след това и треньор, който си отива от живота на 23 г. след тежка битка с рака. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ПЕНЧО МИЛКОВ

- Г-н Милков, колко често се разхождате пеша по улиците на Русе, не само в централната част?

 - Стремя се да съм винаги свързан с русенци, близък и достъпен до тях, както и с хората от малките населени места в община Русе. Редовно обикалям райони и квартали. Това ми позволява да усетя пулса на града и да изслушвам нуждите и проблемите на русенци, да виждам как живеят и пред какви конкретни предизвикателства се изправят. Искам работата на общинския екип да отговаря на потребностите на хората и да има подобрение на качеството на живот в красивия ни град.

 - Какво ви казват първо хората, когато ви спрат на улицата - оплакват ли се от нещо, критикуват ли ви, хвалят ли ви, искат ли нещо?

 - Срещам различни реакции от хората, когато ме спират на улицата. Някои имат оплаквания и критики по конкретни градски проблеми и настояват да бъдат незабавно решени. Други оценяват положително видимите промени в развитието на града, благодарят за конкретни проекти и инициативи. Мнозина ми дават предложения за подобрения или нови идеи за благоустройството на Русе.

Приемам позицията си на кмет като изключителна отговорност и съм отворен към всички гласове

Стремя се към тези ежедневни срещи, защото са ми безценен ориентир как да действам още по-ефективно в полза на русенци.

 - Кои ще са приоритетите ви в работата през този мандат?

 - Продължаваме да работим за преобразяването на Русе, като се фокусираме върху някои ключови приоритети.

Един от тях е подобряването на инфраструктурата. Съсредоточили сме се в микроградската среда - ремонт и поддръжка на улиците, площадите и тротоарите, обновяване на алеите в парковете, нов живот на фонтаните. Продължаваме и с облагородяването на междублокови пространства, за които сме отделили значителни средства.

Важно е да кажа, че налагаме строг контрол върху строителните дейности,

финансирани от община Русе, за влагане на качествени материали и за качествено изпълнение в срок. Редовно се правят инспекции, на много от които присъствам лично. При установяване на недостатъци фирмите ги отстраняват за своя сметка.

С екипа ми ще продължим да работим за подобряване качеството на въздуха в Русе и опазване на зелените площи. Противопоставянето на промишлените замърсители и поддържането на общинските станции за контрол на чистотата на въздуха са наши неизменни задачи. Осигурили сме цялата налична информация от измерванията да продължи да бъде достъпна за гражданите.

Разширяваме програмите за замяна на битовите отоплителни уреди, които замърсяват околната среда, с газови и пелетни камини и климатици

Обновяваме и автопарка на обществения транспорт, като немалка част от превозните средства на общинското предприятие вече са електрически. За повече от 4 години в Русе не е стъпило нито едно производствено предприятие, което не се съобразява с екологичните изисквания.

Приоритет ни е и насърчаването на местната икономика и нови работни места за русенци чрез подкрепа на компании, които искат да се установят тук. В Русе имаме добра инвестиционна среда, която ще развиваме активно. Виждате, че доста компании инвестират тук, изгради се и т.нар. автомобилен клъстер.

Русе е един от малкото градове в България, където от бизнеса не се чуват оплаквания за липса на инвестиции и възможности за развитие.

Ключова грижа е и подобряването на качеството на образованието, здравеопазването и социалните услуги. Ще продължим с реновирането и поддръжката на детските градини и ясли, на дворовете и подстъпите към тях, както и изграждането на детски и спортни площадки. Всяка година провеждаме кампании за малките деца за скрининг на очите, зъбите и гръбначните изкривявания, имаме и програма за подкрепа на кърменето и съвети към младите, както и програма за асистирана репродукция. В края на март увеличихме и средствата за финансова подкрепа за всяко второ дете и близнаци.

Относно социалната насоченост - с предлаганите 49 социални услуги Русе е на първо място в страната.

Градът ни има голяма културна слава и имаме важен ангажимент към развитието на културните институции с подкрепата на общината. Отделяме сериозен ресурс за тях, за да се радваме на богат и разнообразен културен живот. С новия бюджет

увеличихме подкрепата за читалищата

от община Русе, за да ги съхраним не само като важни институции, но и като духовни общности.

Добре известна е и русенската спортна школа, която ни дава огромни поводи за гордост.

Развиваме спортната инфраструктура и ще продължим да организираме различни събития, за да подкрепим здравословния начин на живот и активността.

- Община Русе в две поредни години зае водещата позиция в цялата страна в класацията “Индекс на местната система за почтеност” на световната коалиция за борба с корупцията “Прозрачност без граници”. Това е признание и за вас в лично качество, как оценявате тази награда?

-  Това е чест и отговорност. Много радващо признание, защото е плод на всекидневните ни усилия общината да е, както обичам да се изразявам, “стъклена сграда”. Прозрачна в дейността си, с предоставения на гражданите достъп до деловодната система, с който те в реално време проверяват развитието по преписките си, със седмичните отчети, които са общодостъпни на официалния ни сайт и във фейсбук. Интегрирахме десетки електронни услуги, правим анкети за обратна връзка от гражданите, годишни отчети за управлението, поддържаме актуална страница с инвестиционни намерения за Русе и много други.

По отношение на достъпността и дигитализацията беше създадена и обогатявана географска информационна система с подробна информация за пространственото местоположение на обекти и терени на територията на града, тяхното предназначение, а ако са общински - отдават ли се под наем, или се продават. 

На фона на този дефицит на доверие към институциите в страната, който наблюдаваме от години, следваме нашата мисия - откритост, прозрачност и почтеност към гражданите на Русе.

- България влезе в Шенген по въздух и вода, но не и по суша. Това естествено се отразява и на трафика по границите, най-вече с камионите. Продължава ли това да е проблем за Русе и доколко се използва изграденият буферен паркинг?

 - Русе е един от ключовите гранични пунктове в България и понася от години този сериозен проблем с трафика, особено от тежкотоварни камиони.

Паркингът, който беше изграден през миналата година, е огромна стъпка в правилната посока и е важна инфраструктурна мярка, която помага в голяма степен за разрешаване на проблема със стоянката на камионите. Той се използва пълноценно, но е видно, че на моменти не е в състояние да поеме целия трафик. Затова работим в тясно сътрудничество с различни институции и партньори, като се планира внедряването на допълнителни мерки за оптимизиране на трафика и управлението на превозните средства. Това включва подобряване на инфраструктурата около границата, разширяване на паркинговите места, както и въвеждане на системи за предварително управление на камионния трафик.

- Започна строителството на магистралата Русе - Велико Търново - какво ще промени това за града?

 - Тази дългоочаквана магистрала я свързваме с икономическото възраждане на Северна България, затова без преувеличение изграждането ѝ ще е историческо събитие за Русе и региона. Очаквам множество положителни ефекти, на първо място бърза връзка между Русе и останалите големи градове в страната.

Това ще допринесе за развитието на икономиката и туризма в нашия регион, ще създаде нови възможности за разширяване на бизнеса. Тази инфраструктурна свързаност ще намали и трафика по съществуващите пътища в града, което ще доведе до по-голям комфорт и безопасност за русенци. Изграждането на магистралата ще привлече и много повече инвеститори в Русе, които, разбира се, предпочитат транспортните връзки да са на най-високо ниво.

 - Какво се случи с инсинератора за биологични отпадъци в Гюргево? Събирахте подписи на граждани, сезирахте ЕК заедно с кмета на Гюргево - какъв е резултатът и ще постигнете ли успех?

 - Изграждането на такъв инсинератор в непосредствена близост е сериозен проблем, който би засегнал не само нашата общност, но и целия регион. Заедно с кмета на Гюргево предприехме редица действия, за да защитим интересите на нашите граждани и околната среда. Събрахме подписи за несъгласие с инсинератора и отправихме сигнал до Европейската комисия. Бяха организирани и протестни шествия в Русе и Гюргево. През септември 2023 г. съвместни комисии между българските и румънските общински власти заседаваха и излязоха с обща декларация до президентите на България и Румъния и до депутатите, представящи местното население. От своя страна сезирах министъра на околната среда на Румъния относно несъгласието на русенци да бъде изграден инсинераторът.

Реагирали сме по всички възможни “фронтове”, за да не позволим изграждането на това съоръжение

Резултатът от тези усилия все още не е окончателно потвърден, но се надявам, че нашата настойчивост и ангажираност ще има успех. В този процес е важно да продължим да бъдем активни и непримирими, за да защитим интересите на нашите граждани и да запазим околната среда чиста.

 - Русе продължава ли да е разкопан заради водния цикъл? Това беше повод за протести на съгражданите ви през последните 2 г.?

- Водният цикъл като цяло приключи и сега изпълнителят на проекта е в едногодишен етап на корекции и отстраняване на нередности. Ние като местна администрация сме ангажирани с проследяването на тези корекции, както и с уведомяването на местното дружество за възникнали проблеми с приключилите обекти и контрола по възстановяването на компрометирани впоследствие участъци. Община Русе не участва в този проект, но градът е на русенци и аз държа на качественото изпълнение както на проекта, така и на последващи корекции при възникнали пропадания или улягания, особено на пътната мрежа.

 - Отчетохте успешно изпълнение на проект за подмяна на уличното осветление, но извън цифрите кажете - какво се промени за русенци? По-светли и по-сигурни ли станаха улиците и парковете с това и с въвеждането на системата за видеонаблюдение?

 - Русе става все по-светъл и по-сигурен град, благодарение на два мащабни проекта за подмяна на уличното осветление. Единият приключи съвсем наскоро.

Подменихме осветлението по десетки улици с енергийно ефективни лампи,

което ще спестява годишно близо 112 000 евро. С другия обхващаме и кварталите “Средна кула” и “Долапите”, като до този момент от планирани близо 4500 осветителни тела сме подменили над 3000. По този начин улиците и парковете са много по-осветени, което дава усещане за комфорт и сигурност.

А системата за видеонаблюдение допринася за увеличаване на нивото на безопасност и контрол в Русе. Имаме възможност да реагираме бързо и ефективно при различни инциденти или нарушаване на обществения ред. Както и да разкриваме самоличността на вандали, към които ще продължим да сме безкомпромисни. За последните над 4 г. общинското видеонаблюдение увеличи камерите на над 1450. Заварихме под 400 камери. Продължаваме да включваме към системата устройства от малките населени места, като видеоцентърът работи непрекъснато. От тази година общинската полиция, която сформирахме в Русе, ще има почти двойно увеличен брой служители - 11 души. Създадохме и ново звено за охрана и обществен ред – т.нар. Инспекторат, чийто персонал е над 30 души. Те ще могат вече да съставят и актове за установяване на административни нарушения. Това създава друга среда и ниво на сигурност за русенци. Работим в тясно сътрудничество с органите на МВР и пак ще подчертая – служителите в системата на местно ниво имат пълната ми подкрепа при изпълнението на служебните си задължения.

 - Предвиждате изграждането на нова лекоатлетическа зала. Вие като кмет много акцентирате в инициативите за спорт, особено сред подрастващите. Какво друго предвиждате и докъде стигна изграждането на скейтпарка например?

 - Изграждането на новата лекоатлетическа зала е част от нашата политика за подпомагане на спорта и здравословния начин на живот сред младите русенци. Това е само една от инициативите, с които се стремим да развием спортната инфраструктура. Ще направим всичко по силите си тази зала да стане реалност. От друга страна, съвсем наскоро Общинският съвет подкрепи идеята за изграждане на нов стадион и футболен тренировъчен комплекс за широко обществено ползване. Проектът предвижда

стадионът да е за около 10-12 хил. зрители, на който местният “Дунав” да играе мачовете си

Комплексът ще разполага с възстановителна база и тренировъчни игрища, а има и добри идеи впоследствие в непосредствена близост да се изгради панаирно градче и други спортни сгради.

В Парка на младежта пък изграждаме многофункционален плувен комплекс, който ще даде възможност на Русе да бъде домакин на национални и международни състезания в различните плувни дисциплини и градът да се утвърди като център за спортен туризъм.

Що се отнася до скейтпарка, проектът срещна известни затруднения при реализацията си, но скоро ще бъде завършен. Русе ще е първият град в България с бетонов скейтпарк и асфалтов пъмп трак. Убеден съм, че ще стане един от водещите обекти в Европа и едно от най-посещаваните и атрактивни места за младите за спорт и развлечения на открито.

- Бяхте домакин на среща на кметовете от Североизточна България - каква беше целта и какво ще последва след нея?

 - Тази среща имаше за цел да събере ръководителите на общини в региона, за да обсъдим общите ни предизвикателства и да намерим съвместни решения за тяхното преодоляване. Фокусирахме се върху инфраструктурните проекти, подпомагане на бизнеса, развитие на туризма и инвестиционни възможности в Североизточна България. Следващата стъпка е да продължим да работим заедно, за да реализираме конкретни проекти и инициативи, които ще подобрят качеството на живот в нашите общности. Само чрез съвместни действия можем да изведем на преден план въпросите на Севера пред държавата и да намираме правилните решения.

 - Какво ще пожелаете на съгражданите си за предстоящия празник на града?

 - Искам да имаме многобройни поводи за празник и работя с мисъл за това

6 май е денят на нашия патрон свети Георги и е много специален за всички в Русе. Желая на моите съграждани здраве, щастие и благополучие. Нека този празник бъде повод за обединение и сближаване на всички ни в една по-добра и благоустроена общност. Да се радваме и ценим красотата на нашия град и да създаваме незабравими спомени заедно със семействата и приятелите си.

Честит празник на Русе и на всички русенци!

Други от Интервюта

Герасим Георгиев-Геро: Обичам хората да се прегръщат и гледат в очите, не през екраните

Жокери за мен? Работи в шумна среда, но харесва тишината и не спира да мечтае След като разбрах, че има професия, която удължава игрите на детството, реших

Георги Тахов: Сега е време Европа да изравни субсидиите за нашите фермери с останалите - иначе не сме конкурентни, а разходите са еднакво високи

Осигурихме възможност да бъдат изпълнени проекти за инвестиции от над 170 млн. лв., казва министърът на земеделието и храните. И още: Около 300 млн. трябват за втори транш на украинската помощ

Борислав Зюмбюлев и Георги Милков: Хубав текст и ястие – само с рецепта

Борислав Зюмбюлев и Георги Милков, финалисти за "Черноризец Храбър", за свободата на българските медии, оцеляването в Либия и на пътя, магията на "24 часа" Това интервю с Борислав Зюмбюлев и Георги

Галина Стоянова: Индустрия, рози и туризъм са трите кита, върху които здраво е стъпил Казанлък

Борбата в Брюксел за защита на розовото масло трябва да продължи още със съставянето на новия Европейски парламент, казва кметът на града Икономическа зона върху 300 декара край село Бузовград чака

Жозе Сантуш: Войната съсипва икономиката, но най-силна е болката от разрушените животи. Тя никога не се лекува

Най-важният ми урок като журналист беше - не е моя работа да мисля дали някой ще се обиди, а да казвам истината CV: Жозе Родригеш душ Сантуш португалски журналист и писател на бестселъри в жанра

>