Диета, имитираща гладуване, подмладява клетките с 2 г. и половина

12.03.2024 03:00

Здравите хора между 20 и 70 г. може да я прилагат 2-3 пъти в годината

Известно е, че гладуването подмладява имунната система, прочиства тялото и лекува много болести. Но то не е подходящо за всеки и не са много хората, които издържат на глад. Учени от Университета на Южна Калифорния – Лос Анджелис, разрешиха това противоречие – разработиха тип хранене със същия ефект, което обаче не е само вода и въздух, а снабдява тялото с достатъчно хранителни вещества.

Изследванията им потвърдиха, че имитиращата гладуване диета (FMD) подмладява човека с 2,5 години спрямо биологичната му възраст, съобщава Би Би Си. Резултатите са публикувани в сп. Nature Communications.

Менюто включва растителни супи (цвекло, артишок, аспержи, броколи и др.), енергийни блокчета и напитки, сушени плодове и зеленчуци, добавки от мастни киселини, витамини и минерали, много чай. Диетата е щадяща – прави се само 5 дни в месеца, а останалите 25 сте на нормалната си храна, обясняват от научния екип.

Преди време изследователите доказаха, че този режим възстановява стволовите клетки, лекува възпаленията и намалява признаците на деменция при мишки. А сега са установили, че той забавя биологичното стареене и при хората - кара клетките и тъканите да се държат така, както в по-младо тяло. Биологичната възраст всъщност е именно това – дали вашите тяло и органи са съсипани за годините ви, или младеят.

Имитиращата гладуване диета включва 5-дневно

контролирано хранене с високо съдържание на

ненаситени мазнини и нисък обем калории,

протеини и въглехидрати

При нея ограниченията в яденето са по-поносими.

В експеримента са участвали 100 мъже и жени от 18 до 70 години. В продължение на 3-4 месеца те са се хранили по програмата FMD 5 дни в месеца. Резултатите са много обещаващи – кръвните проби показват, че имунната им система се е подмладила с 2,5 г., а рисковите фактори за диабет като инсулинова резистентност и нива на глюкоза са намалели.

Ядрено-магнитен резонанс разкрива стопяване на мазнините в коремната област и черния дроб. А това значи по-нисък риск от метаболитен синдром – група здравословни проблеми, които предразполагат към диабет тип 2, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

"Това е първото проучване, което показва, че хранене, което не трябва да се следва постоянно, е способно да направи хората биологично по-млади, да снижи рисковите фактори за стареене и ред болести - казва ръководителят на теста проф. Валтер Лонго. - Диетата помага на хората

да подобрят здравето си без значителни промени в начина на живот."

"Много лекари в САЩ и Европа вече предписват хранителния режим FMD, но нашето откритие ще насърчи още здравни специалисти да го препоръчват на пациенти от рискови групи и на такива, които целят подмладяване", казва геронтологът.

Това обаче не означава, че ще изглеждате две години и половина по-млади, а показва колко добре функционират клетките и тъканите ви, разочарова той суетните. Професорът препоръчва здравите хора между 20 и 70 г. да правят диетата 2-3 пъти в годината. Други, ако трябва, може да я правят всеки месец.

Тя обаче

не е подходяща за бременни жени и хора в силно

напреднала възраст

А пациентите на лекарства за диабет, статини, стероиди, трябва да се консултират с лекар.

Изследванията показват, че имитиращата гладуване диета снижава риска от сърдечни болести, диабет и свързани с възрастта синдроми. Тя намалява възпалителните процеси в организма и следователно предпазва от рак. Облекчава и страничните ефекти от химиотерапия.

"Като даваме на тялото време за почивка от храносмилането, лекуваме възпаленията и насочваме енергия към по-належащи здравни проблеми, обяснява д-р Лонго. Според него следващата стъпка е повече научни центрове да правят клинични тестове как тази диета, чиито съставки се доставят в кутия като лекарство, помага да останем по-млади и да се предотвратят или лекуват заболявания като захарна болест, сърце, алцхаймер, рак.

Диетата е от онези, които в САЩ предлагат да си закупите готово меню - енергийни блокчета на растителна основа, зеленчукови супи, закуски от маслини, бисквити от зеле, билкови чайове и добавки. Но има начини да си подготвите менюто и сами, ако спазвате указанията за калориите и наблегнете на растителната храна.

За оптимално хранене дайте приоритет на местни сезонни органични продукти и опитайте да ядете комбинация от сурови и варени зеленчуци.

След петте дни карайте един ден на растителна диета с нормални калории. Включете сложни въглехидрати като сладки картофи, боб, зърнени храни без лектин.

Правилата на 5-дневния режим

Професор Валтер Лонго дава следните съвети за следване на хранителния режим, имитираш гладуване.

Други от Сила за живот

Регулирането на холестерола може да е ключ към подобряване на лечението на рака

Регулирането на нивата на холестерола може да помогне за повишаване на ефективността на лечението на рака, съобщи електронното издание „Медикъл експрес", позовавайки се на датски учени

Ставайте бавно сутрин при магнитни бури, за да не ви се завие свят

В началото на периода се очаква слаба геомагнитна буря. Тя е резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина

Ако искате да живеете дълго, не използвайте асансьор

Изкачването на стълби намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 39% и от ранна смърт с 24% Вероятно ви се е случвало да се окажете пред пълен асансьор, чиято врата се затваря с мъка под носа ви

Проф. Милена Георгиева: Учените са прави, гените не са виновни, че дънките не ни стават

Проведеното изследване е с висковъглехидратен и високомазнинен режим на хранене, но без резултат В Техническия университет в Мюнхен са тествани 10 гена, но засега няма данни

Умен чорап разпознава със сензор невидимо опасна походка

Южнокорейски изобретатели създадоха електронен чорап, който открива опасен начин на ходене, свързан с диабет и лошо кръвообращение. Медицинското апаратче предотвратява рани

>