Норвегия се примири с бурното минало на принцесата, страда с нея заради болестта й

22.01.2024 21:00
Кралската двойка на сватбената си церемония в Осло през 2001 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Мете-Марит, съпругата на принц Хаакон, от години се бори с белодробна фиброза, налага се да отлага ангажименти

Народът преглътна факта, че е самотна майка на 2-годишно дете, че като млада е обикаляла баровете, а баща е алкохолик

"Това е болест, която не се вижда на снимките." С откровеност, присъща на малко короновани глави, престолонаследникът на Норвегия принц Хаакон проговори за страданието, с което от години се бори съпругата му Мете-Марит и за проблемите, през които минава семейството. Направи го в биографичната книга "Хаакон: истории на един престолонаследник", която излезе през ноември. В нея принцът назовава и името на коварната болест – идиопатична белодробна фиброза.

Макар на снимките 50-годишната Мете-Марит да изглежда все така лъчезарна и бодра, истината е друга. От няколко години тя е под непрестанно лекарско наблюдение, защото симптомите ограничават възможностите за физически усилия.

"Задъхва се, когато изкачва

дори хълмче",

разкрива Хаакон. Състоянието не се влошава рязко, но болестта не е лечима и семейството трябва да се съобразява с нея. Медикаментите само забавят развитието на фиброзата.

"Всичко това прави живота ни различен от предишния", продължава принцът. Случва се да анулират ангажименти на съпругата му заради състоянието . За 50-годишнината от царуването на шведския крал Карл XVI Густав през септември дворът в Осло съобщи, че принцесата е в двуседмичен отпуск по болест.

Историята на любовта му с Мете-Марит е като истинска приказка за принца, който открива своята Пепеляшка. И като в приказките тази любов преминава през много премеждия, за да възтържествува. През всички тях Хаакон остава неизменно до своята красавица, както се е врекъл - и в добро, и в зло.

Всичко започва през 1999 г. на рок фестивал в Кристиансанд, родния град на Мете-Марит. Там бъдещите съпрузи се срещат за първи път. Той е със синя кръв, тя – от простолюдието. Принцът е покорен мигновено от чара на красивата блондинка, която тогава е на 26 г. Той няма намерение да протака и

6 месеца по-късно на пръста заблестява годежен пръстен

– семейна реликва, подарък от дядото на Хаакон крал Олаф, който се предава от баща на син.

Двойката заживява заедно – напук на лютераните, за които това е голям грях преди сватбата. На 1 декември 2000 г., по-малко от година от запознанството, престолонаследникът обявява официално, че Мете-Марит е жената на живота му, с която иска да остарее.

Това признание едва не му коства любовта на поданиците. На практика Хаакон повтаря съдбата на баща си. Крал Харалд V е първият норвежки монарх, който сключва брак с жена без аристократично потекло. Години наред той води битки, за да наложи на общественото мнение в родината си своята голяма любов Соня Харалдсен, да убеди съгражданите си, че тя е достойна за кралица. В крайна сметка, през лятото на 1968 г. Соня наистина слага короната.

Но случаят с Мете-Марит е още по-деликатен. Освен че не е стъпвала в дворец, тя е и самотна майка на 2-годишно момченце. Нещо нечувано до момента. Излизат и още скандални подробности. Завърнала се в Норвегия след обучение в Австралия, младата жена обича да се забавлява и често обикаля с компании баровете и дискотеките в Осло. Бунтарка, дете на разведени родители и баща алкохолик, тя бръсне главата. Снимки от този гръндж период от живота се появяват в пресата. Бащата на детето , който я напуска, когато е бременна в 5-ия месец, пък се оказва

с дебело съдебно досие,  свързано с пияно шофиране и употреба на наркотици

Но влюбеният до уши Хаакон не се отказва. Той приема миналото на бъдещата си съпруга и прави невъзможното, за да убеди дворцовите среди, че жената до него ще изпълнява безупречно ролята си.

Мете-Марит все пак е принудена публично да се

разкае за бурното си поведение в младостта

в интервю по телевизията, придружена и подкрепена от принца. Приказката в крайна сметка се увенчава с щастлив край – двойката сключва брак на пищна церемония на 25 август 2001 г. в катедралата на Осло.

"В годините между юношеството и момента, в който ставаш възрастен, мнозина се чувстват уязвими. Така се случи и с мен", признава тя през 2021 г. по повод на 20-ия юбилей от брака си. За тези 2 десетилетия принцесата успява да покори сърцата на норвежците. Всъщност в борбата си да бъдат заедно бъдещите съпрузи имат много силен съюзник – крал Харалд, който иска синът му да се ожени по любов като него самия.

Но тъкмо когато нещата вече изглеждат спокойни и хармонични, семейството, което междувременно се е сдобило с две деца – принцеса Ингрид Александра (тя скоро ще навърши 20 г.) и принц Свере Магнус (18 г.) – получава тежък удар от съдбата. През октомври 2018 г. норвежкият кралски двор съобщава, че принцесата страда от възпаление, известно като хронична белодробна фиброза.

"Уморявам се много по-бързо, отколкото преди. Така че днес трябва да се грижа повече за себе си, отколкото го правех преди", споделя тя пред журналисти. Според лекуващите лекари почивката е най-доброто облекчение за състоянието . Понякога обтаче пристъпите идват неочаквано. Така например се случи през септември 2023 г., когато се наложи принцесата внезапно да напусне благотворително събитие, организирано от норвежкия Червен кръст, чийто патрон е тя. Пристигнала усмихната и с торта в ръце в център за жени в риск, който отбелязваше своята 10-годишнина, принцесата внезапно се почувства зле и бе принудена да си тръгне веднага. Миналата година Мете-Марит се разболя и от коронавирус, което в нейното положение бе особено опасно. За късмет обаче принцесата изкара инфекцията сравнително леко и без усложнения.

МЕДИЦИНСКА АЗБУКА

Белодробната фиброза е заболяване, при което тъканта около въздушните торбички (алвеолите) на белите дробове се удебелява и дишането се затруднява. С времето белият дроб губи способността си да поема и предава кислород в кръвообращението. Това поражда симптоми като задух, лесна умора, продължителна кашлица и др., които влияят на способността за извършване на всекидневни дейности. От белодробна фиброза страдат между 13 и 20 на 100 000 души в света.

Засега няма известен лек за ИБФ, но са налични лечения, които забавят развитието на болестта и помагат за ефективното контролиране на симптомите.

Други от Сила за живот

Българите имат гени на столетници, но умират най-млади в ЕС

Изследване показва наличието на наследствена защита от алцхаймер и сърдечносъдови болести Хората, надживели 1 век у нас през 1928 година са били 28,8 на 1 милион, а сега са 22

Рецептата на 107-годишната Есма: овче кисело мляко и масло, яйца, зеленчуци от градината, кафе и редовен пост

Майка не е изпила и едно хапче в живота си, никога не е боледувала тежко, казва дъщеря й Айше Бабата се дразни, щом лампата свети без  нужда или пък има много дърва в огъня - казва: "Парите не се

Уасабито - суперкилърът на микроби и гъбички, водещи до опасни диагнози

Д-р Гайдурков: Коренът действа мощно срещу патогени, с които нови проучвания свързват провокирането на ракови, дегенеративни заболявания и множествена склероза Ново проучване разкри неподозираната

Отпуск от 3 седмици удължава живота, от 4 дни - топи стреса

Ако сте използвали неработните дни около Великден за отдих, ще сте по-устойчиви на напрежение за месец напред Не си мислете, че иначе здравословният ви начин на живот ще компенсира твърде многото

Криза с детския сън, дори на бебета дават приспивателни

Стресът и прекаленото заседяване пред светещи екрани водят до все по-големи проблеми с безсънието Всеки родител мечтае за усмихнато и спокойно дете, но много често нещата не се случват точно така

>